Karintia márciusban egyetlen napozóterasz

Most még kockázatokat rejt az idegenforgalom, de remélhetőleg márciusig megszűnik a szobafogság. A téli sportok kedvelői egyre gyakrabban választják úti célul Karintiát, mert az itteni síterületeken a téli hónapokban száz órával hosszabban süt a nap, mint az Alpok fővonulatától északra. (Amikor ez a tudósítás készült, éppen elkezdődött az advent; a képen: Velden; foto: Gert Steinthaler.)

Reggeltől estig a napos oldalon síelhetnek a vendégek. Aki valóban szeretné kihasználni síelés közben a napsütést, ne hagyja ki a kora reggeli síelést. Bad Kleinkirchheimben a jövő év első két hónapjában négy alkalommal – január 5-én és 12-én, február 9-én és 16-án – maga Franz Klammer (a minap volt 67 esztendős) olimpiai bajnok (1976, Innsbruck) kíséri a sípályán a korán kelőket.

Nassfeld az egyik legkedveltebb síterep Karintiában. A felvételt Franz Gerdl készítette.

Karintiában számos ideális terepet találhatunk – a tömegturizmustól távol. A különösen kényelmes felvonók üléseit fűtéssel szerelték fel, a lesiklópályák kialakítása a legigényesebb vendégeket is kielégíti. A legmagasabban fekvő sípályák (Mölltaler Gletscher/Ankogel, Grossglockner/Heiligenblut) síterületén egészen a tavasz közepéig garantálják a hóbiztos téli élményeket.

Karintiával nem lehet betelni. (Fotó: Franz Gerdl.)

Akár egyetlen bérlettel (TOPSKIPass) el lehet jutni csaknem mindenhová karintiai és kelet-tiroli síterületeken. Léteznek regionális síbérletek is: sí- és wellnesshetek Bad Kleinkirchheimben, a Ski for free Weissbriachban, a családok által kedvelt téli ajánlatcsomag a Goldecken.

Aki nem szeret síelni és sítúrázni sem, mégis aktív kikapcsolódásra vágyik, az is megtalálhatja a számítását. Csodás téli túraútvonalak és szánkózási lehetőségek gondoskodnak a vidám kikapcsolódásról a szabad levegőn.

Fejreállt a hóember…

A napsütés és a téli sportok tökéletes kiegészítése Karintában a téli wellness. A tavi szaunák és a Millstatti-tó meg a Wörthi-tó fürdőházainak üvegfelülete mögött különösen intenzív a téli napsütés. A szabadban, csupán fürdőruhában élvezhetik a téli napsütést mindazok, akik ellátogatnak a Warmbad Villachban található Karintia termálfürdőbe vagy Bad Kleinkirchheim két fürdőjébe, a St. Kathrein és a Római termálfürdőbe.

A Bad Kleinkirchen-i Römerbad.

Ha már a téli wellnessről írunk, nem feledkezhetünk meg a Millstatti-tó, a Wörthi-tó és Turrachi-tó partján álló szállodák fűtött vizű tavi fürdőiről sem.

Ausztria délvidékén a téli szezon aduásza a napfényes síelés március közepétől a szezon végéig. A Nassfeld síterep a tél végére az Alpok legnagyobb napozóteraszává alakul át. A hüttéknél is minden a napfényről és a déliesen könnyed kikapcsolódásról szól, a megfelelő hangulatról pálmák, gyümölcsös koktélok gondoskodnak. A tél végéhez közeledve a többi karintiai síterepen is kényelmes napágyak várják a síelőket. Olyankor a hó borította sípályákról egyedülálló kilátás nyílik a lassan virágba és zöldbe boruló völgyekre, ahol már megjelennek az első kerékpárosok és golfozók is.

A tavaszi olvadáskor a Karintia Termálfürdő közelében, a Dobratsch lábánál, a hóolvadással egy időben buzogni kezd a Maibachl termálforrás. A főforrás közelében két medence is kialakult az erdőben, ahol 28°C-os vízben fürdőzhetnek a vendégek a szabad ég alatt. A víz emellett jótékony hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, valamint a csontritkulásra.

A Dráva menti Villach Karintia elbűvölően bájos városa, ahol 5500 éve élnek emberek.

A téli Karintia-kártyát tavaly vezették be. A kombinált téli üdülőkártyával akadálytalanul meghódíthatjuk a hófödte hegycsúcsokat, a hóborította téli tájon hótalpas kirándulásokat tehetünk. (Téli Karintia-kártya már 31 euróért kapható.)

A karintiai vendéglátók a biztonságos téli üdülés végett számos intézkedést vezetnek be, amelyeket folyamatosan az aktuális előírásokhoz igazítanak. Az érdeklődők itt olvashatnak a tudnivalókról.