Az esztendővel ezelőttihez képest: kevesebb és drágább lakás

A fővárosi újlakás-piacon az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb beruházás kezdődött, és kevesebb lakás épül, miközben az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal drágult: középérték 1 millió 113 ezer forint. A belvárosban átlagosan kereken kétmilliót ér (?) egy négyzetméter lakás. (A nyitó kép illusztráció.)

Az Otthon Centrum szakértői a második negyedéves budapesti újlakás-piac legfontosabb számait összegezték: Budapesten 424 beruházásban 32 ezer lakás épül. Nem egészen a negyedét, 7577 lakást kínálják megvételre, az átlagos négyzetméterár pedig 1millió 113 ezer forint.

A tavaly júniusi állapothoz képest kevesebb beruházás (-8,4 százalék) van a megvalósítás különböző szakaszában, és az épülő és tervezett lakások száma is 1135-tel (-3,4 százalékkal) csökkent. Az idei második negyedévben 37 új építkezés kezdődött, hatodával kevesebbb, mint a tavalyi II. negyedévben.

Az új építésű lakások drágultak: az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

A kerületek sorrendje között lényeges változás nem tapasztalható. A lakásépítési beruházásokban most is a XIII. kerület az első (71), a második a XI. kerület (52), amelyet a III. kerület követ (38), a dobogóról ezúttal lecsúszott a pesti VIII. kerület (30).

Az épülő lakások számát tekintve megfordult az elsőség, a XI. és XIII. kerület fej-fej mellett halad, ám előbbiben 8530 lakás kivitelezése kezdődött el, amivel Kelenföld minimálisan ugyan, de megelőzi Angyalföldet. A legtöbb új építkezés a XIII. kerületben kezdődött (6), ugyanakkor figyelemre méltó piaci változás, hogy az eddig új lakásokban szerénykedő külső pesti kerületekben is meglódult az építkezési kedv, így Rákosmentén (XVII. kerület), Csepelen (XXI. kerület), Soroksáron (XXIII. kerület) is egyre több helyen épülnek lakások.

Az új építésű lakások négyzetméterének fajlagos átlagára a budapesti V. kerületben a legmagasabb: kereken 2 millió forint; az I., II., VI. és XII. kerületben is meghaladja az átlagos kínálati négyzetméterár az 1,5 millió forintot. A többi budai és belvárosi kerületben 1 millió forint körül alakult a négyzetméterár, a külső pesti kerületekben valamivel olcsóbban kínálták az új lakásokat. A XXIII. kerületben az új lakások négyzetméteréért 680 ezer forintot kérnek a beruházók.