Dübörög az ingatlanpiac – óvatosságra int a szakember

Legalább még egy évig folytatódik az ingatlanárak növekedése a hazai piacon. Egyre többen vágnak bele az építkezésbe, gombamód szaporodnak a kivitelező vállalkozások is. A dübörgő piacon a  gyors beruházások és a rövid kivitelezési idő miatt jogosan vetődhet fel a kérdés a vásárlókban: honnan lehet tudni, hogy megfelelő minőségű-e az új építésű ingatlanok kivitelezése? 

A csaknem évtizedes jogszabály szerint az építkezési engedély megadásához kötelező egy műszaki szakértőt megbízni, aki az építkezés helyszínén folyamatosan ellenőrzi, hogy az ingatlan az engedélyeknek, jogszabályoknak, előírásoknak, szerződéseknek és a dokumentációknak megfelelően legyen megépítve. Érdemes vele már az építkezés alatt egyeztetni, ez a rendszer hivatott garantálni ugyanis a munkálatok előírt minőségét. Ha valami még sincs rendben az épületen, a műszaki szakértő jelzi a kivitelezőnek, aki elvégzi a javítást. 

„Ázás, penészedés és statikai gondok, amiről leginkább csúnya repedések árulkodnak – ezek a legjellemzőbb hibák, amik az átadást követően aránylag hamar, de legfeljebb pár éven belül jelentkeznek a rosszul megépített épületen” – mondja Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokkal foglalkozó szakembere. – Tudtukon kívül óriási kockázatot vállalnak tehát azok, akik megfelelő referencia, vagy szakmai tapasztalat nélküli kivitelező által épített ingatlanok közül válogatnak saját szakállukra. Ilyen esetekben jellemzően nehezebb a garanciaigények érvényesítése is.”

A legkedvezőbb helyzetben a banki hátterű, vagyis pénzintézeti finanszírozású beruházások vannak. Ezeknél az ügyfelek számára garancia, hogy a bank által megvizsgált és elfogadott kivitelezők építik a házat, megfelelő anyagokból, stabil pénzügyi háttérrel. A bank folyamatosan ellenőrzi a beruházás menetét minden részletre kiterjedően. 

A banki finanszírozású beruházások azonban csak egy kis részét adják az új építésű ingatlanállománynak. A többi beruházás esetében a közvetítők általában szigorú szabályok alapján vesznek fel új ingatlanokat az állományukba. Az OTP Ingatlanpont csak az állami építésügyi műszaki szakértők adatbázisában szereplő szakember véleményét fogadja el, részletes szintrajzot, műszaki leírást kér. Az is biztosíték, hogy a pénzintézet megvizsgálja a tulajdonosi hátteret is.

A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott adatok szerint 2017 első félévében tovább nőttek a lakásberuházások országszerte: egyre több építkezési engedélyt adnak ki, hat hónap alatt csaknem húszezer engedélyt állítottak ki a hatóságok. Ez kétötödével több, mint tavalyi ugyanebben az időszakban. Egyre nagyobb alapterületű ingatlanok épülnek: 95 négyzetméter az átlagos alapterület. A beruházók fele-fele arányban magánszemélyek, illetve vállalkozások.