Az EU 600 millió € pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának

Az Európai Bizottság ma az EU nevében 600 millió euró makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának. Ez – az indokolatlan és provokáció nélkül indított orosz inváziót követően nyújtott – gyors pénzügyi támogatás segíteni fog abban, hogy Ukrajna kezelje az ország rendkívüli humanitárius és védelmi szükségleteivel kapcsolatban fellépett súlyos finanszírozási hiányt.


Az orosz agresszió kezdete óta az EU számottevően növelte az Ukrajnának nyújtott támogatást – mintegy 4100 millió eurót mozgósított az ország általános gazdasági, társadalmi és pénzügyi ellenállóképességének megerősítése céljából. Május 18-án a Bizottság közleményben vázolta fel, hogy az EU milyen azonnali válaszintézkedéseket tervez meghozni az ukrajnai finanszírozási hiány kezelésére.

Közleményében a Bizottság az Ukrajna újjáépítését célzó hosszabb távú keretrendszert is ismertette. A Bizottság javaslat előterjesztését tervezi avégett, hogy Ukrajna az idén további makroszintű pénzügyi támogatásban részesüljön hitelek formájában, melyek összege akár a 9000 millió eurót is elérheti.

Támogatás az uniós mezőgazdasági termelőknek

Az Európai Bizottság ma rendkívüli intézkedés elfogadására irányuló javaslatot terjesztett elő, ami lehetővé teszi, hogy a tagállamok egyszeri átalányösszeget fizethessenek a termelési költségek emelkedése által érintett mezőgazdasági termelőknek és agrár-élelmiszeripari vállalkozásoknak. A rendkívüli intézkedést a tervek értelmében az európai mezőgazdasági vidékfejlesztési alapból fogják finanszírozni. A tagállamoknak a támogatást célzottan azoknak a kedvezményezetteknek kell nyújtaniuk, akiket a legnagyobb mértékben sújt a mostani válság, és akik elkötelezettek a körforgásos gazdaság, a tápanyag-gazdálkodás, az erőforrások hatékony felhasználása, illetve a környezet- és éghajlatbarát termelési módszerek mellett.

Media Invest-kezdeményezés az audiovizuális ipar fellendítéséért

Az Európai Bizottság ma útjára indította a Media Invest kezdeményezést. Ez az új finanszírozási eszköz az európai audiovizuális ágazat fejlődését hivatott előmozdítani. A Media Invest – az InvestEU programból és a Kreatív Európa program Media-ágából származó források révén – a várakozások értelmében 400 millió euró összegben mozgósít majd beruházást a 2022–27 közötti hétéves időszakban.

A Media Invest egyike annak a 10 kulcsfontosságú intézkedésnek, amelyet a 2020 decemberében a média- és audiovizuális ágazatra vonatkozóan előterjesztett cselekvési terv vázolt fel, és amely arra irányul, hogy a beruházásokat szakpolitikai intézkedésekkel ötvözve támogassa a média- és audiovizuális ágazat fellendítését és átalakulását.