Az Európai Bíróság ítélete alapján törölték a civilek működését nehezítő jogszabályt

Több mint 10 hónappal azután, hogy az EU Bírósága megállapította: a 2017-i civilellenes törvény ellentétes az uniós szabályokkal, az országgyűlés ma végre hatályon kívül helyezte a megbélyegző és a civil szervezetek működését megnehezítő jogszabályt. Sajnos, ezzel egyszerre a törvényhozás elfogadott egy olyan új szabályozást is, amely újabb veszély a független civil szervezetekre.

„Nagy nap a mai. A magyar civil szervezetek bebizonyították, hogy a kitartás és eltökéltség eredményre vezet. 2017 óta dolgoztunk azért, hogy ez a jogsértő törvény eltűnjék a süllyesztőben, miközben a kormány mindent megtett azért, hogy lejárasson minket. A mai nap is bizonyítja, hogy volt a munkánknak és a küzdelmünknek értelme” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Sajnos azonban nem örülhetünk felhőtlenül. Ugyanebben a körben az országgyűlés elfogadta a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, amely újabb veszély a független civilekre. A törvény felhatalmazza a közpénzek elköltését ellenőrző Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja az évi 20 millió forintnál nagyobb törzstőkéjű egyesületeket és alapítványokat, kivéve a sport, nemzetiségi és vallási szervezeteket, annak ellenére, hogy egy részük az állami adóbevételek terhére jut kiugró mennyiségű közpénzhez. Félő, hogy egy esetleges ÁSZ-ellenőrzés a kormány intézkedéseivel szemben kritikus szervezeteket fogja elsősorban érinteni, miközben a civil szervezeteknek valódi ráhatása nem lesz arra, hogy az ÁSZ mit ír róluk a jelentésében.

„Nagyon értékes eredmény, hogy a 2017-i civilellenes törvény eltűnik, ez a magyar civilek közös győzelme. Biztosak vagyunk benne, hogy az új törvénnyel járó kihívásokkal is meg tudunk küzdeni. A célunk nem változott: azért dolgozunk, hogy Magyarországon minden civil szervezet és aktivista szabadon végezhesse a munkáját egy olyan környezetben, ahol nem kell tartania semmilyen lejáratástól vagy megtorlástól.”

Az Amnesty International elemzése a 2017-i civilellenes törvény hatásairól – A Civilizáció közleménye az új törvényről