Az Európai Bizottság a helyreállítást finanszírozó első kötvénykibocsátásával 20 milliárd euró forrást von be

Az Európai Unió sikeresen lebonyolította a Next Generation EU gazdaságélénkítési terv első forrásbevonási műveletét. Az Európai Bizottság ma egy tízéves lejáratú kötvény kibocsátásával 20 000 millió euró forrást vont be a Next Generation EU program keretében, amelynek célja Európa helyreállítása a koronavírus-válság nyomán. Ez az eddigi legnagyobb intézményi kötvénykibocsátás Európában. A kötvény igen nagy érdeklődést váltott ki a befektetők körében, amelynek köszönhetően a Bizottság nagyon kedvező árazási feltételeket ért el.

A Next Generation EU finanszírozása érdekében az Európai Bizottság – az EU nevében – a tőkepiacokról legfeljebb 800 000 millió euró forrást fog bevonni a 2026 végéig hátralévő időszakban. A keretből 386 000 millió euró kölcsönök, 407,5 ezer millió euró pedig vissza nem térítendő támogatások formájában lesz elérhető a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) és az uniós költségvetés által finanszírozott további programok keretében. Ez évente átlagosan mintegy 150 000 millió euró összegű hitelfelvétel.


Az Európai Bizottság jelentést tett közzé a koronavírus-világjárványból levont tanulságokról

Az Európai Bizottság a mai napon közleményt terjesztett elő a koronavírus-világjárvány kapcsán az elmúlt 18 hónapban levont korai tanulságokról, ezzel hozzájárulva a népegészségügyi kockázatok jobb előrejelzéséhez és az eredményesebb vészhelyzeti tervezéshez. A jelentésben megfogalmazott tíz tanulság arra összpontosít, hogy mit kell javítani, mit lehet jobban csinálni annak érdekében, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá váljanak a közös uniós és nemzeti válaszlépéseket valamennyi szinten. A tanulságok között olyan célkitűzések szerepelnek, mint például a világjárványokkal kapcsolatos információk összegyűjtésére szolgáló európai rendszer továbbfejlesztése, egy európai főepidemiológus kinevezése, valamint a válsághelyzetek kezelésére szolgáló uniós eszköztár létrehozása és egy uniós járványügyi szükségállapotot szabályozó keret bevezetése. A jelentés nyomán a Bizottság 2021 második felében konkrét intézkedéséket fog hozni.

A teljes közlemény itt olvasható.


A digitális platformokon keresztül dolgozók védelme: a szociális partnerekkel folytatott bizottsági konzultáció a második szakaszába lép

Az Európai Bizottság ma elindítja az európai szociális partnerekkel folytatandó konzultáció második szakaszát arról, hogy miként lehetne javítani a digitális platformokon keresztül dolgozók munkakörülményeit. A mostani konzultáció a 2021. február 24. és április 7. közötti első konzultációs szakasz folytatása, amelyre a Bizottsághoz 14 válasz érkezett különböző uniós szociális partnerektől. A beérkezett válaszok alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy további uniós fellépésre van szükség az alapvető munkaügyi normák és a digitális platformokon dolgozók jogainak biztosítása érdekében. A koronavírus-válság és a platformalapú üzleti modellek gyorsabb elterjedése még inkább rávilágított arra, hogy javítani kell a platformalapú munkavégzés munkakörülményeit.

A digitális platformok kulcsszerepet játszanak az európai gazdaság digitális átállásában, és ez a modell egyre elterjedtebbé válik. A digitális munkaplatformok innovációval járnak, munkahelyeket teremtenek és növelik az EU versenyképességét. További jövedelmet biztosítanak az embereknek, beleértve azokat is, akiknek a munkaerőpiachoz való hozzáférése nehezebb lehet. A platformalapú munkavégzés azonban bizonytalan munkakörülményekhez és a platformokon keresztül dolgozó emberek gyengébb szociális védelméhez is vezethet. A platformalapú munkavégzés fő kihívása a foglalkoztatási viszony, amely kulcsfontosságú tényezője annak, hogy a platformokon keresztül dolgozók részesüljenek a meglévő munkavállalói jogokban és az ehhez kapcsolódó védelemben. Emellett előfordulhat, hogy a platformokon dolgozó emberekről automatizált döntéseket hoznak algoritmusok segítségével anélkül, hogy a dolgozóknak lehetőségük lenne megkérdőjelezni a döntést és jogorvoslatot kérni. Gyakran a kollektív képviselethez is csak korlátozott hozzáférésük van. Végezetül a platformalapú munkavégzés határokon átnyúló jellege is kihívást jelent.

E kihívások fényében a konzultáció második szakaszának célja, hogy a Bizottság megismerje a szociális partnerek véleményét arról, hogy miként biztosíthatók a platformokon keresztül dolgozók tisztességes munkakörülményei. A Bizottság felkéri a szociális partnereket, hogy 2021. szeptember 15-ig válaszoljanak a konzultációban feltett kérdésekre.