Az Amerikai Nagykövetség aggódik a melegellenes törvény miatt

Az Amerikai Nagykövetség mély aggodalmát fejezi ki a parlament által ma elfogadott törvény LMBTQI+ ellenes részei miatt – olvasható a nagykövetség kedd esti, magyar és angol nyelvű Facebook-közleményében. (A pedofilellenes törvényjavaslat melegellenes részei ellen tartott demonstráció az Országház előtt; kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

közlemény azt írja: “Az Egyesült Államok szerint a kormányok kötelessége a szólásszabadság előmozdítása és az emberi jogok védelme, beleértve az LMBTQI+ közösség jogait is. Ahogy Biden elnök az LMBTQI+ jogvédők felé a Pride-hónap alkalmából június 1-én tett nyilatkozatában fogalmazott, ‘Látunk titeket, támogatunk titeket, és inspiráló a teljes egyenlőség elérése érdekében mutatott bátorságotok.'”

Mint arról beszámoltunk, kedden a magyar országgyűlés 157 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett elfogadta azt a pedofilellenes törvényt, amelybe az utolsó napokban belevettek kifejezetten az LMBT közösséget negatívan érintő módosításokat is. Egy baloldali képviselő kivételével az ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást.

A döntés természetesen Európában sem maradt észrevétlen. Brüsszelben kedd este tüntettek a törvény ellen. Rémy Bonny, a megmozdulás egyik szervezője a Twitteren arra emlékeztetett, hogy a múlt héten az Európai Parlamentben nagy többséggel fogadtak el egy állásfoglalást, melyben perrel fenyegetik az Európai Bizottságot, ha nem tesz lépéseket a magyar és a lengyel jogállamiság ügyében.

A brit baloldali The Guardian online változata címlapon hozta a budapesti parlamenti szavazást, azzal a címmel, hogy “Magyarország törvénnyel tiltja be az LMBTQ tartalmakat az iskolákban”.

A lap idézi a törvény ellen felszólaló civileket, akik többek között az önkifejezés szabadsága és a gyermekjogok elleni frontális támadásnak nevezik a jogszabályt, illetve ellenzéki politikusokat, akik szerint a törvény szembe megy az alapvető európai demokratikus értékekkel – idézi a lapot a hvg.hu.

A tudósító idézi Dunja Mijatović emberi jogokért felelős uniós biztost, aki az LMBTQ emberek jogai és személye elleni támadásnak minősítette a törvényt, amely korlátozza a véleménynyilvánítás és az oktatás szabadságát is, és ellentétes a nemzetközi és európai emberi jogi normákkal.

“Melegellenes cenzúratörvényt fogad el Magyarország parlamentje” – ezzel a címmel számol be a történtekről a Spiegel Online. A korábban liberális, újabban baloldali hírportál ismerteti az elfogadott csomag főbb elemeit, elsősorban a melegellenes részeket hangsúlyozva.

“A törvény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök számára volt fontos, akinek kritikusai a szemére vetik, hogy előítéleteket gerjeszt kisebbségekkel szemben” – írja a hamburgi lap, emlékeztetve arra, hogy Orbán már a múltban is feltűnést keltett idegen- és melegellenes kitételeivel.

Eurómilliárdokat veszít Magyarország az LMBT-Q emberek diszkriminálása miatt egy új felmérés szerint / Esélyegyenlőségi biztos: nincs uniós támogatás annak, aki megsérti az LMBTQ jogokat / Ötven követ írt nyílt levelet Varsónak az LMBTQ-jogokért