Az európai képviselők venezuelai szabad elnökválasztást követelnek

Az Európai Parlament csütörtökön a szabad, átlátható és hiteles elnökválasztás révén, békésen rendeződő venezuelai helyzet mellett foglalt állást. A Parlament megerősítette Juan Guaidó legitim ideiglenes elnökként való elismerését, és támogatja az előrehozott elnökválasztásra irányuló programját. Több uniós támogatást az országból elmenekülő venezuelaiak megsegítésére. További uniós szankciók kellenek az illegális Maduro-rezsim ellen. A megoldásnak békésnek kell maradnia, a Parlament elutasítja a katonai beavatkozást.

A plenáris ülés 310 szavazattal, 120 ellenszavazat és 152 tartózkodás mellett fogadta el az idén már második (és a parlamenti ciklusban tizedik) állásfoglalását Venezuelával kapcsolatban. A képviselők elítélik a „brutális elnyomást és erőszakot”, és megismétlik mély aggodalmukat az országban kialakult humanitárius válsághelyzet miatt.

Venezuela „súlyos és mindeddig példátlan politikai, gazdasági, intézményes, társadalmi és sokrétű humanitárius válsággal” küzd, fogalmaz a szöveg. Az országban gyógyszer- és élelmiszerhiány alakult ki, amihez tömeges emberi jogi jogsértések, hiperinfláció, politikai elnyomás, korrupció és erőszak társul. A lakosság 87 százaléka szegénységben él, és több millió venezuelai elhagyta az országot. A képviselők a közeli múlt áramkimaradásait is említik, amelyek súlyosbították a már egyébként is kritikus egészségügyi válságot.

Guaidó programjának támogatása A Parlament megerősíti, hogy Juan Guaidót elismerte Venezuela legitim ideiglenes elnökének, és teljes támogatásáról biztosítja programját: a visszaélések megszüntetését, a nemzeti átmeneti kormány felállítását, és az előrehozott elnökválasztás megtartását. A képviselők felszólítják a Guaidót még el nem ismerő uniós országokat, hogy sürgősen tegyék ezt meg.

Legyen vége az újságírók és politikusok zaklatásának és elzárásának A Parlament felszólítja „Maduro törvénytelen rezsimjét”, hogy fejezze be az újságírók, politikai vezetők és Juan Guaidó csapata tagjainak, beleértve Guaidó kabinetfőnöke, Roberto Marrerónak a zaklatását, elzárását és bármilyen elnyomását.

Humanitárius segítség és migrációs válság A képviselők bírálják, hogy Venezuela a múlt hónapban annak ellenére visszautasította, egyes esetekben megsemmisítette a Kolumbiában és Braziliában tárolt humanitárius segítséget, hogy a már egyébként is korlátozott mennyiségű venezuelai élelmiszerkészletei a megromlás határán állnak.

Az állásfoglalás felhívja a figyelmet az egész térséget érintő migrációs válságra, és elismeri a szomszédos országok erőfeszítéseit és szolidaritását. A képviselők az Európai Bizottságtól további együttműködést kérnek ezekkel az országokkal, és nem pusztán humanitárius segítségnyújtás révén, hanem további forrásokkal is.

Újabb uniós szankciók A Parlament az illegitim állami hatóságok és az emberi jogok megsértéséért és az elnyomásért felelős személyek külföldi vagyonát célzó további uniós szankciókat kérnek. A képviselők befagyasztanák ezen a személyek és legközelibb rokonai vízumait.

A Parlament a csapvíz minőségének javítása, a műanyag szemét csökkentése mellett
 
Nagyobb fogyasztói bizalom a palackozott víznél sokkal olcsóbb és a környezet szempontjából tisztább csapvíz iránt: a képviselők csütörtökön támogatták az ezt célzó tervet. A csapvíz minőségének javításával csökkenteni kell a műanyag palackok mennyiségét; ezzel évente 600 millió eurót lehet megtakarítani a háztartások számára. Több nyilvános helyen legyen ivókút, éttermekben kérhető legyen csapvíz. a tagállamoknak dolgozniuk kell az ivóvízhez való egyetemes hozzáférésen.

A képviselők felső határt javasolnak egyes szennyezőanyagok, például a jelenlegi szint felére csökkentendő ólom, a káros baktériumok, és az egyes, az endokrin rendszert károsító anyagok arányának a csapvízben. A tervezet gondoskodna az egyre nagyobb gondot jelentő mikroműanyagok szintjének nyomon követéséről. A képviselők az ivóvíz egyetemes hozzáférhetőségének elve mellett is állást foglaltak.

A kézfeltartással elfogadott döntés lezárta az első olvasatot. Magát az állásfoglalást már 2018. október 23-án elfogadta a Parlament, azonban a szakminiszterekből álló Tanács azóta sem alakította ki saját álláspontját, így nem tudtak elindulni a tárgyalások a társjogalkotók között. A tárgyalások ezért a májusi választások után, az új parlamenti ciklusban indulnak majd el.

Hozzáférés az ivóvízhez A tagállamoknak az ivóvízhez való egyetemes hozzájutást is javítaniuk kellene ott, ahol ez technikailag kivitelezhető és igény mutatkozik rá – például ingyenesen használható városi vagy nyilvános helyen lévő ivókutak felszerelésével, fogalmaztak a képviselők jelentésükben. Hozzáteszik: az éttermekben, menzákon és egyéb vendéglátóhelyeken ingyenesen, vagy alacsony felszolgálási díjért lehessen csapvizet kérni.

Az Európai Bizottság szerint az európai háztartások évente több mint 600 millió eurót takaríthatnának meg, ha leállnának a palackozott vizek fogyasztásával. A csapvízre való átállással egyúttal a műanyaghulladék, így a tengereken úszó szemét mennyiségének leszorításához is hozzájárulnának. Az európai tengerpartokon még mindig az egyszer használatos műanyag palackok teszik ki a szemét legnagyobb részét. A Bizottság az ivóvíz irányelv felülvizsgálata révén fontos lépést tesz a 2018. január 16-án bemutatott uniós műanyagstratégia megvalósítása felé.