Az M30 kiépítésére 180 ezer millió forint értékű EU-támogatás

A (hivatalból díjátalányozva sokat szidott és keményen bírált) Európai Unió 552,6 millió eurót (több mint 180 ezer millió forintot) fordít az M30-as autópálya meghosszabbítására, a Miskolcot a szlovák határon fekvő Tornyosnémetivel összekötő pályaszakasz kiépítésére.

Az EU Kohéziós Alapból finanszírozott beruházás célja a forgalom felgyorsítása, a közúti biztonság javítása és a forgalmi torlódások csökkentése. A beruházás újabb lépés a Balti-tenger és a Fekete-, illetve az Égei-tenger menti területeket összekötő, Via Carpatia nevű európai közlekedési hálózat kiépítése felé.
 
Az uniós finanszírozásnak köszönhetően egy 60 km-es autópálya-szakasz, valamint 48 híd fog megépülni. A várhatóan 2022 februárjára lezáruló munkálatokban helyi vállalatok is részt vesznek majd.


Az EU továbbra is élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

Az Európai Bizottság ma kiadott közleményében ismételten megerősíti, hogy az Európai Unió elkötelezetten küzd azért, hogy gyorsabb előrelépést sikerüljön elérni az éghajlatvédelemben. Az ENSZ főtitkára által szeptember 23-ra New Yorkba összehívott éghajlat-politikai csúcstalálkozó időpontjának közeledtével a Bizottság fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az Európai Unió – a kihívás megoldását szolgáló átfogó nemzetközi megállapodás megszületésében játszott érdemi szerepe révén – éllovasa az éghajlat védelmét célzó világméretű erőfeszítéseknek, ezzel egyidejűleg pedig egységesen, gyorsan és határozottan lép fel saját területén az ügy szolgálatában. A legnagyobb gazdasági szereplők, a meghatározó gazdaságok közül az Európai Unió az első, amely jogilag kötelező erejű keretszabályozást léptetett életbe, hogy teljesítse a Párizsi Megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és jó úton halad afelé, hogy alacsony üvegházhatású-gázkibocsátású gazdasági termelésre álljon át. Távlati célja az, hogy gazdasága 2050-re teljesen klíma-semlegessé váljék.

Az ENSZ éghajlat-politikai csúcstalálkozójára készülő Európai Bizottság Euro-barométer felmérést végzett az éghajlat- és az energiapolitika témájában, melynek eredményét ma tette közzé. A felmérés megállapította: Európában a polgárok 93%-a (Magyarországon a 96%-a) súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, és 92%-uk (Magyarországon a 95%-uk) támogatja az EU klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött célját. A felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók nagy többsége az uniós tagállamok mindegyikében – így Magyarországon is – támogatja az éghajlatváltozás ellen hozott intézkedéseket, és azt szeretné, ha az uniós és a tagállami vezetők még nagyobb hatékonyságot ígérő célokat tűznének ki ezen a területen, és növelnék Európa energiabiztonságát. A megkérdezettek több mint kétharmada (uniós szinten a 72%-a, Magyarországon pedig a 76%-a) szerint a fosszilis tüzelőanyagok behozatalának csökkentése az energiabiztonságra és a gazdaságra is kedvezően hatna.

Ezen túlmenően a felmérés eredményei azt mutatják, hogy mindegyik tagállamban növekedett a polgárok szerepvállalása a klímaváltozás elleni küzdelemben: uniós átlagban 93%, Magyarországon pedig 91% azoknak az aránya, akik személyesen is konkrét lépéseket tettek és tesznek az éghajlatváltozás mérsékléséért.

A 2019. évi New York-i éghajlat-politikai csúcstalálkozóról szóló bizottsági közlemény Az éghajlat-politika támogatottsága az uniós lakosság körében

Az éghajlat-politikai felmérés magyarországi eredményei

Az energiapolitikai felmérésről szóló jelentés

Az energiapolitikai felmérés magyarországi eredményei