Az ország, a nemzet, a haza, az is mind én vagyok

A haza nem lehet ellenzékben, vagyis én nem lehetek ellenzékben. – Régi módszere ez Orbán Viktornak, hogy önmagát azonosítja magasztos fogalmakkal. Arra emlékeztet, ahogyan régen az uralkodók többes szám első személyben beszéltek magukról – igaz, ők legalább hozzátették, hogy isten kegyelméből. (A képen: a kerál; forrás: Facebook.)

„Fölpakoltak bennünket, mármint Magyarországot, valamilyen sajtószabadság ellenségeinek listájára” – mondta a miniszterelnök a váratlanul felkeresett újságárusnak, akitől kormányt gyalázó lapokat kívánt vásárolni, bizonyítandó, hogy itt kérem, igenis van sajtószabadság. Most ne akadjunk fenn azon, hogy tette mindezt szerdán, holott a hetilapok zöme csütörtökön kerül a standokra. Ha vár egy napot, friss lapszámhoz jut, ezt igazán megmondhatták volna neki a médiaügyekben jártasabb munkatársai. Ennél fontosabb a szóhasználat, hogy „fölpakoltak bennünket, mármint Magyarországot”. Holott valójában nem az országról, még csak nem is a kormányról, hanem személy szerint konkrétan Orbán Viktorról állítja azt a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet, hogy a sajtószabadság kirívó ellensége.

Nem csupán az állam, hanem az ország, a nemzet, a haza, az is mind én vagyok. A haza nem lehet ellenzékben, vagyis én nem lehetek ellenzékben. Régi módszere ez Orbán Viktornak, hogy önmagát azonosítja magasztos fogalmakkal. Arra emlékeztet, ahogyan régen az uralkodók többes szám első személyben beszéltek magukról – igaz, ők legalább hozzátették, hogy isten kegyelméből.

A kormányfő és az ország összemosása azonban nem egyszerűen Orbán trükkje. Hiszen a holland miniszterelnök is olyat talált mondani, hogy térdre kell kényszeríteni Magyarországot. Azon a logikán belül, amelyben a diplomácia mozog, nem is mondhatott volna mást. Mark Rutte az Európai Tanács székházában Magyarország képviselőjeként Orbán Viktorral találkozik. Tetszik, nem tetszik, mások szemében az vagyunk, akit vezetőnkké választunk.

Ennyit arról a szenvelgésről, amely szerint az EU csak beszél, de érdemben nem segít rajtunk, magyarokon. Ez felelősségáthárítás, nem jobb, mint Orbán kottája.