Trollbamondás, a hatékony kommunikációs módszer

Sokan láthatták azt a videófelvételt, amelyen a riporter a riportalanyt győzködi: hangsúlyozza ki, hogy a magyar köztelevízió székházát védték, érti, védték a biztonsági őrök a magyar országgyűlési képviselőkkel szemben. A jogász riportalany pedig szépen, engedelmesen, mint akinek ez a dolga, megismételte a nyilatkozatot, belefűzve, hogy védték, megvédték…

Ebben a felállásban két trollt figyelhettünk meg, két olyan személyt, aki manipulálni akarja a valóságot, vagy inkább akikkel szeretnék manipuláltatni. A trollok alternatív valóságot építenek, felsőbb utasítások alapján. A riporter-troll  postás volt, a hatalom neki is diktált, ő ezt a diktátumot továbbította a riportalany trollnak. 

Házi használatra trollbamondásnak neveztem el ezt a roppant hatékony kommunikációs módszert, amely jelenleg a hatalom egyik legfontosabb eszköze az emberek manipulálására.

A trollbamondás, a totális centralizáció, a roppant tömegű médiatúlsúly a hatalom által manipulált valóság kialakítását szolgálja, a saját tényeknek nevezett abszurditás tömegtermelését. A trollok közvetlen utasításokat kapnak, katonai jellegű felettes-beosztott kapcsolatban, a régi k.u.k.-alapelv szerint, pofát befogni és továbbszolgálni, Maul halten und weiterdienen… Cáfolni és rágalmazni, álhíreket terjeszteni és valódi híreket hiteltelenné tenni, ez a trollhadsereg feladata.

Ott, ahol közpénzből sok milliárdos kampányokat folytatnak azért, hogy nem létező veszélyekkel riogassák és tartsák félelelmben az embereket, ahol gondosan megtervezett akciókkal jelölnek ki ellenséget, és mindezt a hatalom monopolizálása és a saját vagyon gátlás nélküli halmozása miatt teszik, a társadalomnak minden létező törvényes eszközzel védenie kell magát a hatalommal szemben.

1990 táján, már az első szabad választások után járt Pesten a Nemzetközi Újságíró-szövetség akkori elnöke, egy dán újságíró, aki arra figyelmeztetett bennünket, hogy a demokráciáért és a szabadságért, beleértve a sajtószabadságot is, naponta meg kell küzdeni. Az elmúlt évek bizonyították az akkori szavak igazságát, illetve azt, hogy nem voltunk elég kemények a szabadságért vívott harcban.

Az egyensúly, amely nélkülözhetetlen egy ország hosszú távú fejlődéséhez, megbomlott, mert megbontották, hogy egy trollokat vezérlő társaság uralkodhasson, hogy egy stadion VIP páholyának tagjai döntsék el az ország sorsát.

A trolljaik pedig, mint a droidok, írnak, beszélnek a betáplált utasítások szerint, a trollbamondás alapján:

Az írás elsőként itt jelent meg.