Az újságíró archívumából – A Nabucco sikere Bakun nem múlik

A magyar–azeri közvetlen kapcsolatok nem túl régi keletűek, ám annál sokrétűbbek. Ezekről számolt be a Népszabadságban 2008. május 5-én közölt interjúban a kaukázusi ország első budapesti nagykövete. A diplomatát, aki előtte a Kaszpi-tenger parti ország miniszterelnöke is volt, állítólag azzal bízták meg, hogy erőfeszítéseket tegyen a „baltás gyilkos” kiszabadításáért… (A nyitó képen: katonai parádé Bakuban.)

Bakuban nagyszabású katonai díszszemlével kívánják megünnepelni május 28-át, az első azerbajdzsáni köztársaság megszületésének 90. évfordulóját. A parádé figyelmeztetés: Azerbajdzsán nem hajlandó a végtelenségig tolerálni, hogy területének húsz százalékát Örményország megszállva tartja.

Azerbajdzsán (a hét évtizedes szovjethatalom után 1991-ben visszanyerve függetlenségét) a nemzetek közösségével, így minden szomszédjával is jó viszonyra törekszik – mondta lapunknak a közelgő évforduló alkalmából Haszan Haszanov, a kaukázusi ország budapesti nagykövete. Hozzátette, hogy ez Oroszország, Grúzia és Irán esetében sikerrel jár, ám az örményekkel a kapcsolat (amelyet súlyosan beárnyékol Hegyi-Karabah megszállása, annak előzményei, az örmények részéről elkövetett atrocitások, így Hodzsali település egész lakosságának kiirtása is) hosszú évek óta fagyponton van.

– Mi egyelőre a konfliktus békés rendezését szorgalmazzuk. Ám ez elképzelhetetlen az örmény alakulatok kivonása, területi egységünk helyreállítása nélkül – szögezte le a nagykövet, aki korábban hazája kormányfői posztját is betöltötte.

Haszanov arról is beszélt, hogy Azerbajdzsán jó kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, és a viszonyt gazdaságilag elmélyítheti a Nabucco-gázvezeték megvalósulása. Bakun ez nem múlik, földgáztartalékai hosszú távon biztosíthatják akár a vezeték teljes kapacitásának kihasználását is. A megvalósítás inkább a projektben részt vevő országok erőfeszítéseinek egybehangolását követeli meg.

A nagykövet elégedetten szólt a magyarazeri kapcsolatok fejlődéséről, ami Ilham Aliyev államfő év eleji budapesti látogatásának köszönhetően új lendületet kapott. – Népem rokonoknak tekinti a magyarokat – húzta alá Haszanov. A kölcsönös ismeretekhez mindkét népet hozzásegítené a közvetlen kapcsolattartás lehetősége, például egy Budapest–Baku légijárat beindítása.

(„Az újságíró archívumából” rovatunkban közölt írások az Arcanum Adatbázis Kiadó Digitális Tudománytárának gyűjteményében őrzött cikkek felhasználásával készülnek. Köszönet illeti érte az Arcanum ADT-t.)