Az eddiginél biztonságosabban működhet a magyar internethálózat

A megállapodás értelmében az ISZT a Datanaeum épületében (ott, ahol az Invitel adatközpontja, a DataCenter is működik) helyezte el az internetforgalmat továbbító, nagy teljesítményű  eszközöket, amelyeken az új BIX-csomópont infrastruktúrája üzemel. A konzorcium az ISZT-vel aláírt megállapodás alapján rögzített árakon és műszaki paraméterek mellett nyújt közvetlen kapcsolódást az ISZT által üzemeltetett BIX-hozzáférési ponthoz bármely ügyfélnek, szolgáltatónak.

A magyarországi internetszolgáltatók közötti forgalom jórésze ma csupán egyetlen helyen, a budapesti Victor Hugo utcai BIX-központon keresztül zajlik. Ma még ez a „kicserélő” központ kapcsolja össze a hazai internet-szolgáltatókat és teszi lehetővé a közvetlen átjárást a hazai internetezők és a hazai portálok között. E csomópontnak esetleges üzemzavara a teljes magyar internet forgalmat hátrányosan érinthetné.

Szeptember 1-jétől a BIX-központ az eddigi egy helyett (Budapest, Victor Hugó utca) további két helyen működik majd. A fejlesztések eredményeként többszörösen redundánssá vált a magyarországi internet hátterét megteremtő infrastruktúra, szinte nullára csökkentve annak esélyét, hogy valamilyen hiba miatt akadályozva legyen hazánkban az internetszolgáltatók közötti forgalom.

A konzorciumi megállapodás alapján az Invitel feladata a folyamatos és zavartalan hozzáférést szavtoló hálózati, illetve távközlési infrastruktúra kiépítése, a C.E.C.C-nek pedig a hálózati eszközöknek helyet adó adatközpont kiépítése volt. Abban, hogy a konzorcium elnyerte a lehetőséget az új BIX-központ kialakítására, kiemelt szerepe volt a teljes semlegesség vállalásának. Annak, hogy az Invitel sem árakban, sem műszaki paraméterekben nem tehet semmiféle megkülönböztetést az ügyfelek javára vagy hátrányára, akik úgy döntenek, hogy a Datanaeumban akarnak a BIX-csomóponthoz (BIX-DC) csatlakozni.

A BIX (Budapest Internet Exchange) lehetővé teszi, hogy a magyarországi internetszolgáltatók – a nemzetközi internethálózatok használata nélkül – közvetlenül kapcsolódjanak össze, ezáltal kedvezőbb szolgáltatási és műszaki feltételeket nyújtva ügyfeleik számára. # Az Internet-szolgáltatók Tanácsa az internet-hozzáférést szolgáltatók magyarországi egyesülete, amelynek egyik fontos feladata a BIX megbízható, szolgáltató-semleges üzemeltetése.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.