Az okos városoké a jövő

Ewa Björling svéd kereskedelmi miniszter.Az idén is folytatódik a svéd összefogás a környezettudatosság és a fenntarthatóság előmozdításáért. A Svéd Kereskedelmi Kirendeltség a Svéd Királyság magyarországi nagykövetségével együttműködve a közeli múltban három sikeres konferenciát is szervezett a környezettudatos szemlélet bemutatására. A program kiemelt partnerei az összefogást támogató svéd vállalatok – köztük az Electrolux és az Ericsson – is kulcsszerepet játszottak abban, hogy a margitszigeti öko-játszótér átadása után újjáépült a Lánchíd park is, és országos terjesztésűvé vált a fiataloknak készült „Ökosodj!” című svéd-magyar kiadvány.

– A mai konferencia különösen fontos, mivel lehetőséget annak megvitatására, hogy miként tudnak hozzájárulni az energia-megtakarításhoz, költségcsökkentéshez, valamint egy város fenntartható fejlődéséhez az okos városok és okos megoldások – mondta Ewa Björling, Svédország kereskedelmi minisztere. – A két ország szakértői konkrét esettanulmányokon keresztül osztották meg tapasztalataikat egymással. A fenntartható városrész, a Stockholm Royal Seaport projektje kiváló példa az állami és a magánszféra együttműködésére a közös célért. A Stockholm Royal Seaport elavult, 236 hektáros ipari terület volt, amelyet világszínvonalú fenntartható városrésszé, környezetbarát lakónegyeddé formálnak át. A városrészben összesen 12 ezer új lakás és 35 ezer új irodahelyiség épül 2030-ig, amelynek tervezői és kivitelezői sikeresen egyesítették a modern építészetet a környezetbarát gondolkodással a fenntartható életmód, az üzleti élet, valamint a rekreáció feltételeinek megteremtéséért és összehangolásáért.

Zöldfal az okos irodaházban.

Nagyszerű ötlet: a telefonálószoba; nem zavarják munkatársakat.Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár utalt arra, hogy Magyarország számára mennyire fontos annak a több mint száz svéd cégnek a jelenléte, amely mintegy másfél milliárd eurót fektetett be nálunk. Az a szemlélet, amelyet a konferencia is jelez, nagy szerepet fog kapni az építőipar kilábalási folyamatában, amely a felújításokkal fog indulni, és amelyben az energiahatékonyság növelése kulcskérdés lesz. A 2014–20 közötti időszakban a terület- és városfejlesztésre szánt uniós források felhasználása során törekszünk a környezettudatos építkezésre, jobb és élhetőbb városi környezet kialakítására, amelyben a magyar innovációnak és kutatás-fejlesztésnek kitüntetett szerep jut – mondta a politikus.

A konferenciát is támogató Electrolux közép-kelet-európai holdingvezetője, Takács János a többi között elmondta, hogy Jászberényben, amely az Electrolux egyetlen porszívógyára, a termékek 50–70 százaléka újra hasznosított anyagokból készül. A cég négy év alatt negyedével csökkentette az energia-felhasználását – a dolgozók tudatos bevonásával.

Jakab Roland, az Ericsson vezérigazgató-helyettese cége szemléletét és munkájának fontosságát érzékeltette azzal, hogy míg a globális széndioxid kibocsátás két százaléka tulajdonítható az infokommunikációs szektornak, a 98 százalékot kibocsátó szektorok az infokommunikáció fejlesztései révén csökkenthetik a kibocsátást.

A világ energiafogyasztásának több mint a fele építési tevékenységhez kapcsolódik. Ezért is fontos, hogy az épületek tervezésekor a tervezők képesek legyenek összekötni a modern, energiabarát technológiát az öko-építészettel, valamint a fenntartható építészeti elemek kialakításával. A svéd és magyar szakértők az okos energia- és költséghatékony megoldások és az intelligens építészet és tájépítészet lehetőségeiről fejtették ki véleményüket.