Azonnal betölthető négyezer álláshely – lehetőség a katásoknak

Kiszámíthatóság, képzés, karrier. Kampányba kezd az üzleti szolgáltatókat tömörítő szervezet, az ABSL Hungary, hogy enyhítse az ágazat munkaerő-hiányát. A csaknem 90 ezer személyt foglalkoztató iparágban legalább négyezer a betöltetlen álláshely. Aki a magyaron kívül más nyelven is beszél, ír, akár már holnap munkába állhat. Az ABSL Hungary elnöke szerint várják a karrierváltáson gondolkodó eddigi KATA-s vállalkozókat is. (A nyitó kép forrása: pts.lu.)

Az eddig KATA-s vállalkozóként szolgáltató szakemberek felé nyit a magyarországi üzleti szolgáltatókat tömörítő szervezet, az ABSL Hungary. A kampány célja, hogy enyhítse az iparágra ma jellemző és állandósult 5%-os szakemberhiányt. Különösen érdekeltek az idegennyelv-tudással rendelkezők (tolmácsok, fordítók), karrierváltásra nyitott szakemberek, információtechnológusok, pénzügyi végzettségűek elhelyezésében.

Az üzleti szolgáltatásokat jellemzően külföldi ügyfelek kínáló ágazat egyik fontos jellemzője, hogy hosszú távon biztos és kiszámítható karriert ajánl. Lenk István, a magyar ABSL elnöke szerint a folyamatosan változó nemzetközi környezet a múlt években rákényszerítette az ágazat képviselőit, hogy versenyképességük megőrzése végett rendszeresen képezzék munkavállalóikat, ami nagy előny a munkaerő-piacon. Ezért azoknak, akik a megváltozott adózási környezetben pályaváltáson gondolkodnak, az üzleti szolgáltatás jó lehetőségeket tartogathat.

Hazánk egyik nagy, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó társasága, a Process Solutions ügyvezetője szerint a manapság sokat emlegetett KATA-ügynek két oldala van. Az egyik a vitathatatlanul kedvező adózás, ugyanakkor ott van a jövő szempontjából kockázatos másik oldal is, a tételes adófizetés miatti alacsony ellátási alap akkor, ha valaki állami nyugdíjellátásban is gondolkodik. Az üzleti szolgáltatásban a versenyképes bérek mellett a foglalkoztatás adta biztonságot is élvezhetik azok, akik munkavállalóként folytatják a pályájukat.

Katona István, a Celanese Hungary Kft. ügyvezetője szerint a biztonság és a kiszámíthatóság munkaerő-piac előnye a munkavállalók számára. A múlt években a folyamatos bővülés jellemezte az üzleti szolgáltatást. Ugyanakkor a legnagyobb kihívás is: miként tudják új munkatársakkal ellátni az egyre bővülő megrendelőket. Emellett a munkavállalók megtartása is nagy feladat. Mindezek együtt azt jelentik, hogy az ágazat munkavállalói más szektorokhoz képest nagyobb biztonságban voltak.

Az üzleti szolgáltatásban dolgozók szerint az iparág egyik fontos jellemzője a közösségi élmény, ami a múlt években különösen felértékelődött. A bp magyarországi ügyvezetője, Kulczycki Julianna szerint ez a munkavállalói érték úgy tudja biztosítani, hogy közben rugalmas és a pandémia ideje alatt sokak körében jól bevált home office lehetőségét is megtartotta, ugyanakkor az irodában kivételes munkakörnyezetet biztosít.

A munkaerő-piaci tartalékok felkutatása folyamatos. A Trenkwalder, mint Magyarország egyik legnagyobb munkaerő-piaci szolgáltatója a saját adatbázisa alapján közölheti: csaknem 40 ezer szakképzett, fehérgalléros munkavállaló hiányzik a piacról.