Bécs Budapesten vendégeskedett

Aktuális városi kihívások – klímavédelem, mobilitás, szociális városrehabilitáció, esélyegyenlőség, okos megoldások és regionális együttműködések – álltak a július 2–4. között megrendezett Bécs-napok Budapesten rendezvénysorozat középpontjában. (A nyitó képen: Fontos a közös gondolkodás, mert a problémák nem állnak meg az országhatáron – mondta Renate Brauner a „Budapest és Bécs – Okos városok a fenntartható jövőért” című konferencián © Eurocomm-PR / Czabán Máté)

Közösségi könyvespolccal gazdagodott a Városháza park a Bécs-napok alkalmából © Eurocomm-PR/Baksa Gábor

A július másodikai ünnepélyes megnyitón Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a pesti Városháza parkban arról beszélt, milyen sokat tesz Budapest azért, hogy egyre élhetőbb város legyen. Ebben Bécs kiváló példa lehet Budapest számára, hiszen évek óta a legélhetőbb városok listájának élén szerepel – hangsúlyozta Budapest főpolgármester-helyettese. A városok és polgármesterek közötti együttműködések fontosságáról beszélt a megnyitón Marcus Schober, a Bécsi Közgyűlés képviselője. Bécs és Budapest együttműködésére jó példa a Bécs-napok alkalmából felállított közösségi könyvespolc is, amelyet a két város közösen töltött fel magyar, német és angol nyelvű olvasmányokkal.

A jó kapcsolatok jegyében telt a kétnapos konferencia is, amelyen a két szomszéd ország fővárosának szakemberei és döntéshozói értekeztek az okos városok lehetőségeiről és kihívásairól. A július 3–4-én megrendezett „Budapest és Bécs – okos városok a fenntartható jövőért” című konferencia a fenntarthatóság minden vonatkozását körüljárta, legyen szó a közszolgálatatásokba történő befektetések megtérüléséről, a klímavédelem legégetőbb problémáiról, vagy a nők foglalkoztatásáról. A közös gondolkodás különösen fontos, hiszen a problémák nem állnak meg az országhatárokon – hangsúlyozta a többi között Renate Brauner, Bécs város közszolgáltatásokért és közgazdálkodásért felelős megbízottja. Ennek jegyében az adott témák szakemberei délután tovább beszélgethettek konkrét tapasztalatokról és lehetséges együttműködésekről.

A konferencia egyik kísérő rendezvényén az újszerű vállalkozásfejlesztés lehetőségeiről értekeztek a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) és a Vienna Business Agency (VBA) szakétői. Bár a BVK Béccsel már öt évvel ezelőtt is együttműködött kezdő vállalkozások szolgálatában, most Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke és Alexander Diesenreiter, a VBA startup-szolgáltatásokért felelős vezetője további együttműködési lehetőségekről is egyeztethetett.

A Bécs-napok Budapesten című rendezvénysorozatot az Eurocomm-PR, Bécs Város Külképviseleti Irodája a Budapesti Fővárosi Önkormányzat támogatásával rendezte meg. Miként lapunk is megírta, az eseménysorozat ünnepélyes megnyitóján a budapestiek kipróbálhatták a bécsi Zene Háza talán legnépszerűbb nevezetességét, a virtuális karmester mobil változatát.