Kiskamaszok ússzák végig a Balatont

Tíz–tizenhárom évesek vágnak neki a Balatonnak idén július 8-án. A Kis Pingvin Úszó és Vizilabda-előkészítő 18 tanítványa váltásban teljesíti a 77 kilométeres távot Keszthelytől Balatonakarattyáig. A gyerekek várhatóan 34 óra alatt teszik meg a távot.

A nagy eseményre az év eleje óta, hetente hat napon át készülnek. A rendhagyó sportteljesítménnyel a fiatal úszók a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány sportolóira szeretnék felhívni a figyelmet, támogatni akarják őket egy új tornaterem kialakításában. Az úszás ötletgazdája a gyerekek edzője, Menczinger Melinda, aki edzőtársával, Török Fannival, és volt vízilabda-válogatott testvérével, Menczinger Katával kíséri végig a vízben tanítványait.

A Balaton-végigúszás Keszthelyről indul június 8-án, hétfőn reggel 6 órakor. A gyerekek természetesen váltásban úsznak majd egy-egy órát egészen napnyugtáig. A távot másnap reggel 5 órakor folytatják, és várhatóan még aznap este meg is érkeznek Balatonakarattyára. Az úszók biztonságáról hat kísérőhajóval negyvenen gondoskodnak.

Menczinger Melinda, a gyerekek edzője tudósítónknak elmondta, hogy a kiválasztott gyerekek egy része már négyéves kora óta úszik, vízilabda-bajnokságokon vesz részt, és nagy álma az olimpia. A mostani Balaton-átúszás természetesen hatalmas kihívás a számukra, elvégre ebben az esetben nem csupán a fizikai képességek számítanak. Egyhangú, hosszan tartó úszás vár rájuk a tó mindig változó, hullámos vizén. Emberpróbáló sportteljesítmény.

A gyerekek teljesítményükkel jótékony célt is szolgálnak: szeretnék felhívni a figyelmet a mozgásukban korlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő kortársaik korlátozott sportolási lehetőségeire. Céljuk egy tornaterem kialakítása a Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány sportolóinak.  Az esemény sportroló támogatója Cseh László, a többszörös olimpiai dobogós világbajnok úszó, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó és Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó.