Bécs lesz a méhek fővárosa?

Kétmillió méhnek akar otthont teremteni létesítményei területén a közeli jövőben a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien. Ahol csak lehet, virágos rétekké változtatják a használaton kívüli zöldterületeket. Villamossínek mellett, metrómegállók közelében is helyeznek ki kaptárakat. (Nyitó kép: hónapokon belül kétmillió háziméhet, államalkotó repülő rovart telepít a villamossínek, metrómegállók közelében lévő zöldterületekre a bécsi tömegközlekedési vállalat © Wiener Linien)

Jövőre a méhek fővárosa lehet Bécs. Az osztrák főváros tömegközlekedési vállalata ugyanis addigra kétmillió mézelő méhet szeretne telepíteni a tömegközlekedési infrastruktúra mellett található, kihasználatlan zöldterületekre. Ehhez igazi méhparadicsommá változtatják például a villamossínek melletti füves sávokat.

A méhek világnapja alkalmából már ki is helyezték az első kaptárakat az U1-es metró leopoldaui végállomásánál elterülő virágos rétre. Ott egyáltalán nem használnak növényvédő és egyéb vegyszereket, így a méhek igazi bio-mézet termelhetnek. Ráadásul a közeli kiskertek tulajdonosai is jól járnak: növényeiket több méh látogatja, így jobb termésre számíthatnak.

A Wiener Linien és a Bécsi Agrártudományi Egyetem (BOKU) már jó ideje vizsgálja, miként lehet megőrizni és tovább növelni a sínek melletti zöldterületek növényvilágának sokszínűségét, hogy a vadméhek, pillangók és szöcskék is jól érezzék itt magukat.

A Wiener Linien számos kezdeményezéssel törekszik arra, hogy „Greener Linien” lehessen. A metró és a villamosok mellett egyre több elektromos autóbusz közlekedik az osztrák főváros útjain, amelyeket kizárólag megújuló energiaforrásból származó áram hajt. Ahova lehet, napelemeket telepítenek, valamint a járműpark és az infrastruktúra kezelése közben kiemelten kezelik az erőforrások hatékony, fenntartható felhasználását. Az utóbbi években nagy figyelmet fordítanak a városi hőszigetek semlegesítésére is: növényekkel ültetik be a buszmegállók tetejét, kizöldítik a metrómegállók előtti területeket, zöld homlokzatot és tetőt telepítenek az üzemi épületekre.

A tömegközlekedési infrastruktúra területén található zöldterületek fajgazdagságának megőrzése szerves része ennek a zöldstratégiának.