Börtönnel büntethető az állatkínzó – forródrót talált és elveszett állatoknak Bécsben

Telefonos segélyszolgálatot működtet az osztrák főváros önkormányzatának állategészségügyi és állatvédelmi ügyosztálya a talált és elveszett állatok bejelentésére. Aki az utcára teszi és magára hagyja kisállatát, az pénz-, akár börtönbüntetésre is számíthat. 

 

Az utóbbi napokban két tengerimalacot, egy nyulat és három kis macskát találtak magára hagyva Bécsben. Mivel a nyaralás idején a szokásosnál gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek, az állatvédelmi ombudsman, Eva Persy emlékeztetett arra, mit kell tennie annak, aki gazdátlan állatot talál Bécsben.

A legfontosabb, hogy semmi esetre se vigye magával, hanem rögtön értesítse a rendőrséget vagy hívja a város telefonos segélyszolgálatát (Fundservice für Haustiere, 00 43 1 4000 8060). A segélyvonalat a városháza állategészségügyi és állatvédelmi ügyosztálya működteti, éjjel-nappal hívható, és nemcsak a talált, de az elveszett kutyákat, macskákat és egyéb házi kedvenceket is be lehet jelenteni rajta. A talált állatokat rögtön elszállítják és gondoskodnak róluk, fényképük pedig megjelenik a főváros honlapján. A kutyák és macskák főként a város modern ebrendészeti telepén, a TierQuarTierban várják, hogy gazdájuk értük jöjjön, vagy új otthont találjanak nekik, az elszabadult papagájokról, teknősökről és kígyókról az állatkert gondoskodik.

Mivel a nyaralási idényben gyakran előfordul, hogy egyszerűen az utcára teszik az addig (házi) kedvencet, az állatvédelmi ombudsman egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy ez állatkínzásnak minősül, és akár 7500 euró büntetés is jár érte. Ráadásul, ha a megunt állat önerőből nem képes túlélni, sorsára hagyása súlyos állatkínzásnak számít és akár két év börtönnel is büntethető. Így, ha valaki úgy érzi, hogy erejét meghaladja az állat tartása, először kérjen segítséget az olyan szakmai szervezetektől mint az állatvédelmi hivatal, vagy végső megoldásként mondjon le róla egy menhely javára, hogy új gazdát találhassanak neki.