Tízezernél több fát ültetnek el Bécsben

Több mint tízezer fát és bokrot ültetnek el a hétvégén Bécsben, a „Fiatal bécsiek erdeje” kezdeményezés részeként. A cél, hogy néhány éven belül összefüggő zöld gyűrű vegye körül az osztrák fővárost.

Több mint harminc éve, 1984 óta rendezi meg minden évben az osztrák főváros erdészeti hivatala és a város oktatási ügyosztálya a „Fiatal bécsiek erdeje” akciót; alkalmanként iskolai osztályok, csoportok és családok közreműködésével telepítenek egy-egy újabb területen erdőt. Az idei faültetés holnap lesz a 21. kerületben, Leopoldauban. Összesen 10 500 facsemete és bokor vár beültetésre. A földmunka mellett a gyerekeket változatos programok várják: sárkányeregetés, tökfestés és a természettel kapcsolatos játékok, versenyek.

A bécsi fiatalok az elmúlt évtizedek során már összesen több mint 320 ezer juhar-, tölgy- és kőrisfát telepítettek, ami több mint 64 hektárnyi új erdőterületet jelent. Az akciónak köszönhetően évente mintegy 20 ezer négyzetméterrel bővül Bécs erdőinek területe. Az osztrák főváros célja, hogy Bécset összefüggő zöld gyűrű vegye körül – már 1905-ben védetté nyilvánították a várost körülölelő erdőket és réteket.

„Az akció minden évben fontos program a családok életében. Minden résztvevő számára értékes tapasztalat, ha maga ültethet el egy fát, és ezzel részt vállalhat természetes környezete alakításában” – mondta Jürgen Czernohorszky ifjúsági ügyekért felelős városi tanácsos a rendezvény kapcsán.