Közkívánatra: tilos enni a bécsi metrókon

Mivel az U6-os vonalon bevált, január közepétől az összes bécsi metróvonalon betiltják az ételek fogyasztását. Azokat, akik vétenek az új szabály ellen, csupán figyelmeztetik, ám egyetlen kisgyerektől sem veszik el a kiflijét.  (Nyitó képünkön: piktogramok az U6-os metrón © Wiener Linien / Robert Peres)

Tavaly szeptember eleje óta tilos bármilyen ételt fogyasztani a bécsi U6-os metró szerelvényein. A rendelkezést január 15-től az osztrák főváros összes metróvonalára kiterjesztik. Az új tiltást maguk az utasok kérték egy internetes szavazás alkalmával, mivel sokuknak elege lett a pizza- meg gyrosszagú kocsikból. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien végül nemcsak az erős illatú ételeket száműzte a szerelvényekből, hanem eleve betiltotta a szilárd ételek fogyasztását.

Ennek eredményeként látványosan csökkent a kocsikban keletkező hulladék mennyisége és a takarítóknak kevesebb ételmaradékot kellett eltakarítaniuk az ülésekről és a padlóról. Az U6-os vonal szerelvényeinek tisztítására 2017-ben 470 ezer eurót költött a Wiener Linien, az összes metrószerelvény takarítására pedig kétmillió eurónál is többet. Alexandra Reinagl, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy minden egyes eurót, amit ily módon a szerelvények tisztításán megspórolnak, az állomások és a kocsik modernizálására költik majd.

A tilalom tehát január 15-én lép életbe, és egyből ellenőrzik is a megtartását. Aki megszegi, azt egyelőre csak figyelmeztetik, mivel arra számítanak, hogy az utasok eleget tesznek az új szabályokat. A naponta 250 ezer utast szállító U6-os vonalon zajló tesztidőszak alatt ugyanis például mindössze 61 utast kellett figyelmeztetni. Az új szabályt természetesen empátiával és ésszel alkalmazzák majd, és egyetlen kisgyerektől sem veszik el a kiflicsücsköt vagy almát, amit az út alatt majszol. És ha a szerelvényekben nem lehet is enni, a peronon nem tilos az ételek fogyasztása, inni pedig – alkoholos italokat kivéve – továbbra is bárhol lehet.

 

 

 

Január 15-től tilos enni a bécsi metrókocsikban © Wiener Linien / Thomas Jantzen