A Bizottság a jövő kihívásaihoz igazodó gazdasági kormányzási keretet alakít ki

Az Európai Bizottság ma elfogadta azt a dokumentumot, ami iránymutatásokat tartalmaz az Európai Unió megreformált gazdasági kormányzási keretére vonatkozóan. A jelenlegi kerettel kapcsolatos legfontosabb aggályokra reagálva az iránymutatások célja, hogy javítsák az államadósság fenntarthatóságát, és beruházások és reformok útján segítsék a fenntartható és inkluzív növekedést.

Az iránymutatásokkal a Bizottság azt kívánja elérni, hogy a keretrendszer az eddiginél egyszerűbb, átláthatóbb és hatékonyabb legyen, azt jobban magukénak érezzék a tagállamok és hatékonyabban szerezzenek érvényt neki, miközben lehetőség nyílik reformokra és beruházásokra, és reális, fokozatos és tartós módon csökkenjen a magas adósságráta. Ily módon a megreformált keret a várakozások szerint elő fogja segíteni a jövő zöld, digitális és reziliens gazdaságának kiépítését, biztosítva eközben az államháztartás fenntarthatóságát valamennyi tagállamban, összhangban Ursula von der Leyen elnöknek az Európi Unió állapotáról szóló, 2022. évi beszédével. A mai közlemény kiadása előtt a Bizottság széles körben konzultált az érdekelt felekkel és a tagállamokkal.

A javaslatcsomag legfontosabb elemei:

  • az államadósság fenntarthatóságának biztosítását és a fenntartható gazdasági növekedést célzó nemzeti tervek, közös uniós keretbe ágyazva;
  • a káros egyensúlyhiány eseteinek hatékonyabb megelőzése és korrekciója
  • célzottabb és ésszerűbb keret a programok utólagos felügyeletére vonatkozóan.