Háromezermillió eurós pénzügyi segélycsomag Ukrajnának

Az Európai Bizottság ma folyósította az Ukrajnának nyújtandó, 18 000 millió euró összegig terjedő makroszintű pénzügyi támogatás többlet (MFA+) -csomag hármezermillió eurós első részletét, miután 2022. december közepén gyors elfogadását követően hatályba lépett az MFA+-rendelet.

Ursula von der Leyen elnök ezt a Világgazdasági Fórumon tartott beszédében jelentette be. Az elnök beszéde itt olvasható.

Új lendület a magyarországi uniós régióknak is

Európa számos tehetséggel rendelkezik. A tehetségeket azonban gondozni kell, különösen azért, mert az EU hatalmas demográfiai átalakuláson megy keresztül. Erre még nagyobb szükség van azokban a régiókban, ahol csökken a munkaerő és alacsony a felsőfokú végzettségűek aránya, valamint ahonnan nagy arányú a fiatalok elvándorlása.
Ez az oka annak, hogy a Bizottság ma elindította a tehetségpotenciál-növelési mechanizmust, ami támogatni fogja a munkaképes korú népesség gyorsabb csökkenése által érintett uniós régiókat a demográfiai átmenet hatásainak kezeléséhez szükséges készségek és kompetenciák fejlesztésében, megtartásában és vonzásában.
A mechanizmust „Az európai régiók tehetségpotenciáljának kiaknázása” című, ma kiadott közlemény mutatja be. 2023-ban ez az első olyan kulcsfontosságú kezdeményezés, amely hozzájárul a Bizottság által javasolt készségek európai évéhez, amelynek célja, hogy új lendületet adjon az átképzésnek és a továbbképzésnek.

A tehetségpotenciál-növelési mechanizmus Magyarországon a következő régiókat érinti: Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld.