Felbecsülhetetlen értékű műkincseket raboltak el az oroszok az ukrán múzeumokból 

(Szerző: Noemi Mrav / Euronews) Több múzeumot is kifosztottak orosz katonák Ukrajnában, az ott talált műtárgyakat pedig Oroszországba szállították. A fosztogatás nemzetközi szaktekintélyek szerint akkora, hogy az csak a II. világháború alatti, szinte egész Európát érintő náci fosztogatáshoz mérhető. Az ukrán kormány szerint a nemzeti kincsek eltulajdonításának nem igazán a profitszerzés volt a célja, hanem inkább az ország nemzeti örökségének, és így történelmének megsemmisítése. (A nyitó képen: Szkíta melldísz aranyból a Kr.e. IV. századból egy királysírból a kijevi Nemzeti Kincsek Múzeumából  (Szerzői jogok  Efrem Lukatsky/Copyright 2021 The AP. All rights reserved)

Egy késő októberi reggelen orosz katonák blokkolták Herszon egyik utcáját, majd megszállták az ott található, herszoni Regionális Művészeti Múzeumot – írja a New York Times. Alaposan megtervezett, katonai precizitással és gyorsasággal végrehajtott, magas szinteken szervezett rajtaütés volt ez – egy múzeum ellen. Az épületet a következő négy napban teljesen kiürítették. Szemtanúk szerint az oroszok hangyaként nyüzsögve, ezerszámra szállították el egymás után a festményeket, amiket a katonák műkincsszakértők utasításainak megfelelően, sietősen csomagoltak be.

Öt óriási kamiont töltöttek meg műtárgyakkal. A helyszínen lévők szerint sorban álltak a katonai járművek, miközben az orosz ügynökök mindent bepakoltattak, ami mozdíható volt.

Efrem Lukatsky/Copyright 2022 The AP. All rights reserved
Szintén a szkíta királysírokból előkerült aranylelet – ez a kijevi múzeumban őrzött darab egyelőre megúszta a fosztogatást (Efrem Lukatsky/Copyright 2022 The AP. All rights reserved)

„Olyan mesterműveket tulajdonítottak el, amelyekből nincs több a világon, ők meg úgy bántak velük, mint a szeméttel” – mondta a múzeum igazgatója. Alina Docsenko november elején tért vissza a városba, és ekkor személyesen beszélt az egykori alkalmazottakkal és szemtanúkkal. „Majdnem eszemet vesztettem” – tette hozzá. Grigorij Patyomkin egykori herceg, Nagy Katalin szerertőjének 200 éves csontjai sem úszták meg, ezeket is Oroszországba küldték.

Ukrán kormányhivatalnokok szerint az oroszok a tavaly februárban Ukrajna ellen indított invázió kezdete óta nagyjából 30 ukrán múzeumot raboltak ki vagy rongáltak meg – ideértve a herszonit is, amelyet novemberben foglaltak vissza a várossal együtt. A múzeumokban őrzött műkincseket – avantgárd olajfestményektől a felbecsülhetetlen értékű, szkíta aranytárgyakig (lásd fenti képünkön) többnapos, összehangolt akció keretében mindenütt becsomagolták, majd Oroszországba szállították.

Nemzetközi műtárgyszakértők szerint az egyidőben több helyen egyszerre végrehajtott fosztogatás mértéke vetekszik a nácik által a II. világháborúban végrehajtott rablásokkal. A herszoni ügyészség és a múzeum adminisztrátorai szerint az oroszok csak innen 15 ezer műtárgyat vittek el, köztük sok pótolhatatlant is.

AP/Copyright 2022 The AP. All rights reserved.
A több mint 1500 éves, drágakövekkel ékesített, világszerte ismert arany tiara, melyet a melitupoli múzeumban őriztek, szintén orosz kézre került (AP/Copyright 2022 The AP. All rights reserved)

Az ukrán nyomozók jelenleg is katalogizálják a hiányzó műtárgyakat, festményeket, ősi sztéléket, bronzkori edényeket, érméket, nyakláncokat, és mellszobrokat. Az eltűnt vagy ellopott tárgyak száma egyre nő, a mariupoli és melitopoli múzeumok azonban jelenleg is az oroszok által megszállt területen vannak, így ott felmérni sem tudják a károkat. 

A történelmi múlt felszámolása is lehet a cél

A fosztogatások pedig valószínűleg nem hirtelen felindulásból elkövetett, egymástól független események láncolatának tekinthetőek, és nem is egyszeri, opportunista viselkedés eredményei, amelyet néhány, magát önállósító csapat követett el – vélik az ukrán hivatalnokok és a nemzetközi szakértők.

Az sem valószínű, hogy az elrabolt kincseket a feketepiacon akarnák minél hamarabb értékesíteni, gyors profitot remélve belőle. A cél inkább az ország kulturális örökségének felszámolása és eltüntetése. A mindennapos légitámadások és a civilek ellen elkövetett brutális atrocitások mellett az ország kulturális örökségének elrablása, és a legfontosabb, legintenzívebben védett nemzeti kincseinek, az ukrán nép őseitől származó, több ezer évre visszatekintő emlékeinek eltulajdonítása pszichológiai hadviselés is egyben.

AP/Copyright 2022 The AP. All rights reserved.
Arhip Ivanovics Kuindzsi orosz tájképfestő megrongálódott műve a mariupoli múzeum bombázása után (AP/Copyright 2022 The AP. All rights reserved)

Ez pedig egészen extrém méreteket öltött sok helyen: parkokban található bronzszobrok, közkönyvtárakból elvitt könyvek, de még az állatkertek sem úszták meg a rablást – mindent bedobozoltak és elszállítottak Oroszországba, kifosztott épületeket, üres polcokat és ketreceket, kifutókat hagyva maguk után.

Kijevből kimenekített műalkotások a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban; Brit védelmi miniszter: küldjenek a németek is nehéz páncélzatú tankokat Ukrajnának; Egy nap alatt legalább 55 orosz rakéta hullott Ukrajnára