DODO + Rossmann: házhoz száll(ít) a drón

A házhoz rendelt termékek drónos kiszállítására irányuló, egyedülálló hazai próbába kezdett az adatvezérelt logisztikai megoldásokat kínáló DODO és a népszerű webshopot is működtető, német gyökerű Rossmann drogériahálózat. Elsőként azt vizsgálják, hogy milyen gyorsan képesek – a kiszállítás biztonságos feltételeinek szavatolásával – drónokkal a rendelések teljesítésére. Evégett elsőként próbarepülést végeztek, illetve a csomag drónra helyezéséhez, továbbá a felszálláshoz és a landoláshoz szükséges időt is felmérték. 

A házhoz szállításokat és a kézbesítést előkészítő első próbarepülés a budai XI. kerületből, a Savoya Park bevásárló-központjának Rossmann üzlete elől indult, a célállomást pedig Óbuda kertvárosi részében jelölték ki. Az útvonal megválasztásakor fontos szempont volt, hogy viszonylag nagy távolságot és változatos földrajzi terepet hidaljon át a drón, felkészülve a jövőbeli, légi úton megvalósítható szállítások sokféleségére.

Az indulási és a kézbesítési célállomás egymástól 15 kilométerre van légvonalban, azonban a drón ennél hosszabb távon repült, mivel az út egy részét a Duna felett tette meg. A drón az első tesztrepüléskor csomagot még nem szállított és nem is kézbesített, a fő cél ugyanis ezúttal az egyes munkafázisokhoz szükséges idő felmérése volt.

Üzemeltetői nagy figyelmet fordítottak emellett a légi úton történő kiszállítás biztonságos feltételeinek megteremtésére, miközben szimulálták a csomag levegőbe emelését. Az útvonal berepülése 14 percig tartott, az átlagos repülési magasság 20 és 50 méter között volt, a drón pedig átlagosan óránként 50 kilométeres sebességgel haladt. A szállítandó csomag súlya érdemben nincs hatással a drón repülési sebességét. 

A pilóta nélküli légijárművek használatát, illetve az ilyen eszközökkel megvalósuló csomagszállítást hazai és uniós szinten egyaránt szigorú előírások szabályozzák, különleges engedélyhez kötött.

„A DODO számára az okoslogisztika és az innováció kéz a kézben járnak. Saját adatvezérelt platformunk segítségével a városi házhoz szállítási megoldások szakértőivé váltunk a múlt évek során, ám a fejlesztéseink itt nem érnek véget – tájékoztatta tudósítónkat mondta el dr. Sáfár Károly, a DODO magyarországi képviselője. – Keressük az új lehetőségeket a kiszállítási idő rövidítésére és a környezeti hatások csökkentésére. A drónos csomagküldés a következő fokozat a házhoz szállítás fejlesztésében.”

Fürjes Ádám, a Rossmann Magyarország Kft. vezető munkatársa szerint a drogéria-parfüméria hálózat vásárlói évek óta online is könnyedén megrendelhetik a webshop által kínált termékeket. „…A drónos házhoz szállítás a jövő egyik kulcsmegoldása lehet az e-kereskedelemben, a vásárlók kiszolgálásában, a DODO pedig a kiváló partner a megvalósításban.”  

A DODO a Rossmann-nal együtt folytatja a drónos házhoz szállítás fejlesztését. A következő tesztrepüléskor a teherdrón csomagot szállít majd a kiindulási pont és a célállomás között.

Az okoslogisztikai társaság Cseh-, Német-, Lengyelországban és Szlovákiában is jelen van mesterséges intelligencián alapuló futárszolgáltatásaival. Ekként a magyarországi kísérleti drónrepülés tapasztalatait ott is hasznosíthatják.