Itthon maradás: az egyetlen választás

A spanyol miniszterelnök újabb „ajándékcsomaggal” kedveskedett: 15 nappal meghosszabbította a karantént. Erre nem csupán a kijárási tilalom sorozatos megszegése miatt volt szükség, hanem a továbbra is igen nagy arányban növekvő megbetegedések okán.

Egyes számítások szerint április első felében tetőzhet a járvány Spanyolországban és május 20–június 6. között várják a lecsengését. Borúlátó számítások inkább utóbbi dátumra várják a csúcspontot. Jelenleg az egészségügyi minisztérium közlése szerint 33 089 beteget tart számon Spanyolország, a halálos áldozatok száma pedig 2182-re nőtt.

Betegek a madridi oktatókórház folyosóján.

A fegyelmezetlenek, a karantén megszegőinek 31 824 esetben szabtak ki büntetést. Az egyetlen üdítő statisztika Andalúzia fővárosához, Málagahoz kötődik, ahol megtorpanni látszik az emelkedés: mindössze 15 új esetet regisztráltak. Ha ránézünk a térképre, látható, hogy mennyi a fertőzöttek száma a térségben. Ez Spanyolországban robbanásszerűen nőtt ma is: 33 089 az összes fertőzött (+4,34%), a halálos áldozatoké 2206, és még nincs is este! Ezen a linken találhatóak a legfrissebb, folyamatosan frissülő adatok.

A jelenlegi helyzetünket ékesen szimbolizálja a velünk szemben lobogó halálfejes zászló, amely vészjóslóan juttatja eszünkbe nyomorúságos helyzetünket, mindaddig, amíg egy szarkacsalád a mellette levő falon felfutó borostyánba nem kezdi el építeni a fészkét, reményt adva mindnyájunknak az újratervezéshez.

A spanyol kormányzat, élén a miniszterelnökkel, minden napra tartogat új és szigorodó intézkedést: már bevetette a hadsereget és meghosszabbította a kijárási tilalmat. Már alig láthatók kutyát sétáltatók, és fogynak a háztartásuk szemetét a kukákhoz hordók; már ez a rövid út is sétának számít a ketrec-mindennapokban.

Madrid üres. Kép: www.itv.com

Lelassult az élet Spanyolországban, holnaptól a madridi metro is csak rövidített útvonalon közlekedik, és várhatóan ez vár a többi közlekedési eszközre is.

Egyetlen esélyünk, tudom, önmagunk, embertársaink érdekében egyaránt: az itthon maradás.

A cikk szerzője minden este 8-kor élő adásban jelentkezik Facebook-profiljából, hogy tájékoztasson a napi történésekről.