Csökkent, ám így is horribilis az építőipari kontármunkák kára

Csaknem háromnegyed-millió, konkrétan: 738 ezer forint az építőipari kontármunkák átlagos kára 2022-ben, 15 ezer forinttal kevesebb, mint tavaly. Enyhén javult, de továbbra is közepes az építőiparral szembeni általános bizalom. Látványosan romlottak azonban a kilátások, az építtetők mintegy háromnegyede véli: rossz irányban haladnak a dolgok az építőiparban – állapítja meg a Mapei Kft. kutatása. (A nyitó kép forrása: kleinezeitung.at.)

A kontármunkák átlagos kárösszege régiónként, 2022. augusztus (a kárösszegek alatti zárójelben, a 2021. augusztusi adatokhoz mért a változások láthatók)

A közép- és nyugat magyarországi régiókban emelkedett a kontárok okozta károk összege, Budapesten és Kelet-Magyarországon csökkent. Az átlagos kárösszeg továbbra is kiugróan magas Közép-Magyarországon, 1,12 millió forint. Ennél csaknem harmada, 470 197 forint az észak-alföldi régióban.

A kontármunka károsultjainak aránya 21 százalék, azaz a válaszadók jó ötöde szenvedett el valamilyen kontárkárt építőipari munka miatt a múlt évben Magyarországon. Ez számottevő, 8 százalékpont csökkenés az egy évvel azelőtti adatokhoz képest. A kontármunka aránya régiónként eltérő. A legmagasabb Budapesten, 26 százalék és Közép-Magyarországon, 25 százalék, a legalacsonyabb, 17 százalék az Észak-Alföldön.

Figyelembe véve az építőanyagárak emelkedését, a kontárkárok kismértékű csökkenése valójában értékelhető javulás, ami viszont nem jelenti azt, hogy kevesebb a kontár – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. – Az építőipar lassulása miatt csökkent a szakemberek leterheltsége, enyhült a szakemberhiány és a megrendelők kiszolgáltatottsága, ezért megfontoltabban lehet döntéseket hozni. Ez vezetett a kontárkárok csökkenéséhez.

A válaszadók több mint ötöde, 22 százalék értékelte átlagosan kontármunkának vagy gyengének a nála dolgozó szakemberek munkáját, 2 százalékponttal többen, mint egy éve. Az elégedett megrendelők együttes aránya nem változott, viszont belső összetétele igen: 23 százalék jónak, 36 százalék mestermunkának értékelte a nála dolgozó szakemberek munkáját.

Az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) 3,62 csillag az adható ötből, a múlt évi 3,53 csillaggal szemben. Ez a kismértékű javulás ellenére közepes bizalmi szintet jelent, azaz közepes munkára számítanak a megrendelők.

A közepes nem elfogadható! Minél magasabbak az alapanyagárak, minél magasabbak a munkadíjak a kontármunka annál drágább! Ha a kontármunka miatt valami nem a tervek szerint sikerül, az minimum kétszer annyiba fog kerülni a mai piaci helyzetben. Csak a jó és a kiváló munka fogadható el. Már elsőre végleges megoldást kell keresni, jó szakemberek és anyagok választásával.

Az Építőipari Bizalmi Index megyénként és szakmánként is eltérő. A legmagasabb Békés megyében 3,8 csillag, a legalacsonyabb Budapesten, 3,42. A legkedvezőbb (akárcsak tavaly) a villanyszerelők értékelése, 3,98 csillag, a legkedvezőtlenebb a generálkivitelezőké, 3,32. Az idén a gépészek kapták a legkevesebb, 10 százalék kontárértékelést, a legtöbbet a generálkivitelezők, 21%-ot.

Borúlátók az építtetők az ágazat jövőjével kapcsolatban. A válaszadók közel háromnegyede, 71 százalék véli úgy, hogy inkább rossz irányban mennek a dolgok az építőiparban. Nem változik az ágazat helyzete a válaszadók 17 százaléka szerint. Mindössze a megkérdezett építtetők 12 százaléka gondolja azt, hogy jó irányba tart az építőipar. A kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak és vállalási díjak, a kontármunka és a rossz tapasztalatok együttesen rontják.