Okos otthonfelújítás: gyors és hatékony házszigetelés

Látványosan nőtt tavaly a lakáskorszerűsítés és -bővítés piaca; a lakásépítés mellett e kettő hajtja az idén is az építőipart. Bár 2020-ban is mutatkozott némi növekedés, a tavaly bevezetett otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően igen nagy fejlődés.

A KSH adataiból kiderül: 2021 első felében a támogatás hatására 62 százalékkal nőtt a lakáskorszerűsítésre és bővítésre felvett hitelek száma, összesített értékük pedig megháromszorozódott az esztendővel azelőttihez mérten. Az átlagos hitel összege 3-ról 5,3 millió forintra emelkedett.

Igyekeznie kell tehát annak, aki ki szeretné használni a gyermeket nevelő családok számára az év végéig elérhető otthonfelújítási támogatást. Az építőipart sújtó anyag- és szakemberhiány ugyanis meghiúsíthatja terveiket.

A felújítások közül a szigetelés éri meg leginkább, ugyanis: ha szigetelésre fordítják a vissza nem térítendő támogatást, évekkel rövidül a befektetett összeg megtérülési ideje, hisz’ a szó szoros értelmében érezhető a rezsikiadások csökkenése folytán. Különben is: az építőiparban az átlagosnál nagyobb a drágulás, így különösen fontos a befektetés leghatékonyabb felhasználása.

Már eddig is százezernél több család igényelt összesen csaknem 190 000 millió forint vissza nem térítendő támogatást, ami személyenként kis híján kétmillió forint. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) friss elemzéséből kiderül: az idén a lakásépítés mellett a felújítás lesz az építőipar egyik húzóágazata, miután legalább 25 ezer családi házat újíthat fel.

Tavaly a magyar piacon 15–160 százalékkal emelkedett (!) az építőanyagok és az alapanyagok ára, és a szakemberek már az első negyedév végére is újabb 10-15 százalékos drágulást jeleznek.

Az egyik leghamarabb megtérülő befektetés a födém szigetelése. Csakhogy nem kevés lakóépületnél meglehetősen körülményes a födém és a tető utólagos hőszigetelése. Ilyen esetben segít a fújható üveggyapot-technológia. A munka- és az anyagköltség 8-10 év alatt megtérülhet; állami támogatással a megtérülési idő akár a felére csökkenthető.

Egy szigetelés nélküli családi házban az energiának több, mint a harmada a falakon, negyede az ablakokon, hatoda a padlón keresztül, másik negyede pedig a tetőn át távozik.

Az energiaárak árrobbanása arra is felhívja a figyelmet, hogy mielőbb érdemes – sőt, kell – gondoskodnunk a rezsiköltségek csökkentéséről. Egy családi ház szigetelésével akár felére csökkenthető az otthon energia-felhasználásának és fűtésének az ára.

Kevés az építőipari szakember, egyre nehezebb jó kivitelezőt találni. Ráadásul az otthon-felújítási támogatás következtében hirtelen megnőtt irántuk a kereslet. A szakemberhiányhoz társult a koronavírus-járvány miatti építőanyag-hiány. Az idén sem jobbak a körülmények.

Így aztán fújható szigetelés akár megoldás lehet a szakember- és anyaghiányra. Ez a technológia ugyanis alkalmas magas héjú üreges tetőszerkezetek, padlás- és födém szigetelésre. Bontás nélkül, akár egy nap alatt elvégezhető és a fajlagos költsége nem magasabb a hagyományos szigetelésénél.