Bécs nyerte az európai mobilitási hét díját

A környezetbarát városi közlekedés népszerűsítését szolgáló európai mobilitási hét díját a 2500 résztvevőből az idén a színes fenntartható közlekedési stratégiájáról is ismert Bécs városa nyerte el. (A képen: Streetlife-fesztivál, Bécs: ©Mobilitätsagentur Wien/Christian Fürthner)

Hans-Erich Dechant, a CityBike Wien ügyvezetője; Martin Blum, a Mobilitási Ügynökség ügyvezető igazgatója, valamint Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a budapesti konferencián. (Kép:  ©Eurocomm-PR/Vas Gergely)

Az Európai Bizottság a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés ösztönzése céljából minden évben szeptember 16–22. között rendezi meg az európai mobilitási hetet, amely évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. Európa legnagyobb közlekedési és környezetvédelmi kampányán tavaly 2500 település vett részt és szervezett rendezvényeket fenntartható közlekekedéssel kapcsolatosan. A szakmai zsűri a kampányban részt vevő és a fenntartható mobilitást kimagaslóan támogató városok közül a legkiválóbbat az európai mobilitási hét díjával tünteti ki, amelyet az idén Prága és Granada jelölése mellett Bécs szerzett meg.

„Az ilyen magas szintű elismerés hatalmas megtiszteltetés számunkra. Bécs város vezetésének továbbra is célja, hogy a gyaloglást, biciklizést és a tömegközlekedést ösztönözze“ – nyilatkozta Bécs polgármester-helyettese, Maria Vassilakou a díjátadó kapcsán.

Az osztrák főváros vezetése a városlakókat évek óta számos kezdeményezéssel, rendezvénnyel és infrastrukturális intézkedéssel ösztönzi a fenntartható közlekedésre. A szakértői bizottság az eredmény kihirdetésekor a bécsi környezetvédelmi kezdeményezések közül a bécsi Mobilitási Ügynökség (Mobilitätsagentur) által létrehozott Streetlife-fesztivált, a teherbringák beszerzésére kiírt 2017-i támogatási programot, valamint a város által finanszírozott teherbringa-kölcsönző hálózatot méltatta. Tavaly szeptember 21-én, az európai mobilitási hét alkalmából a bécsi Mobilitási Ügynökség képviselői az Eurocomm-PR sajtóügynökség közreműködésével egyeztettek budapesti szakemberekkel a kerékpáros közlekedés fejlesztésének lehetőségeiről.