Ha elpusztulnak a méhek, vége az életnek a Földön

Összegyűlt a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai kezdeményezéshez szükséges 15 750 magyar aláírás – jelentette be a kampány magyarországi koordinátora, a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ezzel Magyarország a hatodik EU-tagállam, amely teljesítette az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó feltételeket. (Nyitó kép: Molnár Antal felvétele.)

A Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely harmóniát teremthet a gazdák és a természet számára. A kezdeményezés időszerűségét az adja, hogy napjainkban egyre több a hír elképesztő mértékű rovarpusztulásról, a biológiai sokféleség drasztikus csökkenéséről. Megállításuk az emberiség közös kötelessége.

A méhek megmentését szorgalmazó petíció síkraszállnak azért, hogy ne használjanak a méheket elpusztító vegyszereket. „A mezőgazdaságot méhbaráttá kell tenni. Ezért írtam alá én is a petíciót, és örülök, hogy hozzájárulhattam a méhek megmentését célzó kampány sikeréhez” – jelentette ki Weiner Sennyey Tibor költő, író, méhész.

Eddig kis híján 16 ezer magyar aláírását sikerült összegyűjteni, miáltal teljesíttetett az európai polgári kezdeményezések esetén Magyarországra vonatkozó feltétel. Az aláírásgyűjtést civil szervezetek, közéleti személyek, hírességek is támogatták.

Az európai kezdeményezés egyik fontos követelése, hogy a gazdák kellő támogatást kapjanak az átálláshoz a beporzóbarát gazdálkodásra. Tekintettel arra, hogy még jelenleg is folyik az egyezkedés az Európai Unió döntéshozói között a következő hét év mezőgazdaságát meghatározó közös agrárpolitikáról, különösen fontos, hogy e petíció által az EU polgárai nyomást gyakoroljanak a politikusokra – fűzte hozzá Pauló Gergő, a Karátson Gábor Kör aktivistája.

Még nem dőlhetünk hátra: a hazai célokat elértük, de a kampány teljes sikeréhez még nagyon sok aláírás. A petíció aláírásán túl sokat tehetünk mi magunk is a beporzókért. Kertünket műveljük beporzóbarát módon: ritkábban nyírjuk a füvet, adjunk még több teret a vadvirágoknak, létesítsünk változatos, egész évben virágzó méhlegelőket, telepítsünk többféle fajból bokrokat, sövényeket, fákat. A magányosan élő méhek számára készítsünk méhbölcsőt, a közösségben élő méheknek rovarszállót. Részesítsük előnyben az olyan élelmet, amelyet környezetkímélő, beporzóbarát módon termeltek.

A petíció hivatalos célja, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

# A szintetikus növényvédőszerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.

# A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárja ki egymást, sőt erősíti egymást.

# A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.Az európai polgári kezdeményezés itt aláírható.