Bécs Streetlife-fesztivállal ünnepli az európai mobilitási hetet

Bécs egyik hatalmas és ingyenes házibuliján vehet részt, aki szeptember 16-án vagy 17-én az osztrák fővárosban jár. Az európai mobilitási hét alkalmából immár negyedik alkalommal rendezik meg Bécsben a gyalogosok utcabálját, a Streetlife-fesztivál. (Képek: Mobilitätsagentur Wien/Christian Fürthne)

A Babenbergerstraße – a Ring és a Mariahilferstraße között – a Museumsquartier előtti részen a gyalogosok mekkájává változik. A jövő hétvégén, szeptember 16–17-én ugyanis lezárják ezeket az utcákat és a gépjárművek helyett utcai művészek, artisták, dizájnerek, graffitisek és jógázók veszik majd át a hatalmat.

„A város élete annak utcáin és terein zajlik. Ahol a bécsiek elfoglalják a köztereket, ott nyüzsög a városunk élete. A Streetlife-fesztivál egy pódium mindazok számára, akik a közösségi tereinket élettel akarják feltölteni” – nyilatkozta Maria Vassilakou polgármester-helyettes a fesztiválról.

A kétnapos Streetlife-fesztivál az európai mobilitási hét bécsi programjának csúcspontja lesz. Az érintett utcák hatezer négyzetméteren egy óriási házibulivá alakulnak át, ahol különféle utcai sportokat és alternatív közlekedési formákat próbálhatnak ki a nézelődők.

Az Urban Space Market piacán helyi művészek és dizájnerek portékájából válogathatnak, kipróbálhatják magukat graffitisként és a bulizhatnak az FM4 silent discóján. A fesztivál a gyerekeket cirkuszi produkciókkal és utcai artisták fellépéseivel várja.

A rendezvény házigazdája Petra Jens, Bécs város gyalogosügyi megbízottja, aki négy évvel ezelőtt alapította a fesztivált. A Streetlife célja, hogy a városlakók autó nélkül is magukénak érezzék Bécs köztereit. A fesztivál főszervezője a Bécsi Mobilitási Ügynökség (Mobilitätsagentur), mely az idén összesen 70 szervezetnek és kezdeményezésnek adott teret a rendezvényen, remélve, hogy 2017-ben a tavalyi 25 ezres nézőszámot is sikerül túlszárnyalni.