Városi pénzből is zöldülnek a bécsi, tetők és belső udvarok

A városi zöldfelületek fontos szerepet játszanak a nyári hőség csillapításában és a biológiai sokféleség megőrzésében. Bécs ezért mostantól 3200–20 200 euró pénzügyi támogatást nyújt a városi épülethomlokzatok, tetők és belső udvarok zöldítésére. (A nyitó képen zöldhomlokzat a Harmoniegassén © Stadt Wien / Fürthner)

Bécs városának több, mint a fele – 53 százaléka – zöldfelület: parkok, beültetett erkélyek, belső udvarok, tetőteraszok és kertek. Valamennyi hozzájárul a klímavédelemhez és a biológiai sokféleség fenntartásához, hiszen hűsítenek, vizet párologtatnak, élőhelyet és táplálékforrást kínálnak rovarok és madarak számára.

Ráadásul jól szigetelnek is az élőzöld homlokzatú házak: télen fölfogják a ház, az épület melegét, a nyári hőségben pedig hűvösebbek, mint csupasz társaik, ráadásul megkötik a szén-dioxidot és port.

Különösen fontos szerepet kap az épületek zöldítése a sűrűn beépített városrészekben, ahol sokszor már nincs hely s lehetőség parkok létrehozására. Az osztrák főváros ezért mostantól pénzzel támogatja a tetők, homlokzatok és belső kertek zöldítését.

A legalkalmasabb növények kiválasztásában a városi környezetvédelmi tanácsadó szolgálat ingyen segít, az engedélyeztetést pedig Bécs környezetvédelmi szakértői segítik. A zöldítés függ az épületek adottságaitól is. Például: a növényeket felfuttathatók a talajból, kialakíthatók boltíves növényfuttatók, ültethetők erre a célra szolgáló ládákba is.

A városi pénztámogatás feltétele a több között a tulajdonosok, illetve a lakóközösség beleegyezése, meg az is, hogy csak egy helyről érkezzék anyagi segítség erre a célra. Tetők beültetésére 20 200, utcára néző zöldhomlokzatok kialakítására 5200, belső udvarok beültetésére pedig 3200 euróig igényelhető támogatás. A pénzügyi segítség tanácsadásra és tervezési szolgáltatásra is igénybe vehető.

A nyári hőség elleni védekezésre az osztrák főváros a kerületekkel közösen próbál megoldást találni. Tavaly és tavalyelőtt összesen 2,3 millió eurót ítéltek meg ilyen célra. Ezentúl párakapuk és szabad vízfelületek kialakítása is támogatható lesz.