Sok ezer millió forint kárt okozott a hétvégi jégverés

Bár a biztosítótársaságok arra számítanak, hogy a következő napokban még akár sokszorozódhatnak is a most hétvégi viharokhoz köthető kárbejelentések. Már ma délelőttre ezerötszáz millió forintot is meghaladta a viharok okozta károk összege – tudatta szerkesztőségünkkel a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A biztosítók tapasztalata szerint a nagy nyári viharok után a károk mértéke, illetve a kárbejelentések száma akár háromszor-négyszer több is lehet az első napok becslésénél. A múlt hétvége gyorsjelentésének adatait is ennek tudatában érdemes kezelni. A társaságok hétfőn délelőtt ötezernél több bejelentésről és a 1500 milliót meghaladó kárösszegről számoltak be a MABISZ-nak. Ennek az egy hétvégének a kifizetései nagy valószínűséggel meghaladják az idei májusi-augusztusi viharszezon első két hónapjának teljes összegét (2100 millió forint). Mindez csak a lakásbiztosításokhoz kötődik, ezekben az adatokban nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben stb. keletkezett rongálódások.

A szupercellák leginkább Komárom és Baranya megyében, Tatán és Sellyében, valamint Dél-Budapesten (a XXI. kerületben) sújtottak le. A bejelentésekközel háromnegyede a jégkárokhoz kötődik. Részben ennek is köszönhető, hogy az ügyfelek által becsült kárösszeg szokatlanul magas, egyes társaságoknál az ötszázezer forintot is meghaladja. (A múlt években egy átlagos nyári vihar után ez száz-százötvenezer forint között maradt.) Másrészt a társaságok is számolnak azzal, hogy az építőiparban bekövetkezett árrobbanás miatt a korábbiaknál magasabb összegekkel kell kalkulálni.

A hétvégi jégverés a gépjárművekben is súlyos károkat okozott. A szélvédő betörése, a karosszéria megrongálódása, idegen tárgy rádőlése, villámárvíz miatti műszaki meghibásodások stb. esetén azok számíthatnak kártérítésre, akiknek van casco-biztosításuk. Ez azonban csak minden ötödik-hatodik gépjármű esetében áll fenn.

A kép forrása: www.dachdecker-spengler.com)

A lakásbiztosítások tekintetében sokkal kedvezőbb, 72-73 százalékos az arány. Akinek van biztosítási szerződése, és a hétvégi viharok károsultja, az számíthat arra, hogy a bejelentését követően néhány napon belül megtörténik a kárszemle. A társaságok egyrészt igyekeznek a legsúlyosabban érintett térségekbe átcsoportosítani a munkatársaikat. Másrészt a járványidőszak több mint egy éve alatt gyorsították digitális fejlesztéseiket, és a legtöbb esetben már nemcsak a kárbejelentés, de a kárszemlézés is történhet online módon. A távszemlézés (fotóküldés, videós szemle stb.) gyorsítja a kárrendezést.

A hétvégi viharkárokat valamennyi lakossági vagyonbiztosítás fedezi, hiszen mindegyiknek az alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok

A tizenkét MABISZ-tag már eddig is több tucat, a tűz és elemi károk mellett eltérő fedezeteket kínáló termékkel versengett az ügyfelekért, most pedig már egyre többen jelennek meg a piacon az MNB által jóváhagyott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítással is, ami széles körben kínál fedezetet az esetleges károkra.