Bécs: újabb ingyenes tesztelési lehetőség

Újabb ingyenes tesztelési helyszínt jelöltek ki Bécsben. Az Austria Center melletti „tesztelőutcát” azoknak tartják fenn, akik kórházak vagy szociális intézmények dolgozói, akik ilyen intézményekbe látogatnának, illetve akik a rendőrség, tűzoltóság, mentőegységek alkalmazottai. (Kép: PID/Christian Fürthner)

Tovább bővül azoknak a helyszíneknek a listája az osztrák fővárosban, ahol ingyenes koronavírus-tesztet csináltathatnak a bécsiek. Ezúttal a Donaustadtban található Austria Center Vienna (ACV) rendezvényközpont mellett létesült egy új „tesztelőutca”, így már háromra nőtt a hasonló állomások száma Bécsben.

Az új tesztállomás Bécs város kezdeményezésére jött létre és független a tömeges tesztelésre kijelölt állami helyszínektől. Az ACV melletti „tesztelőutcában” akár napi 15 000 teszt elvégzésére van kapacitás. A kongresszusi központ dolgozóinak szeptemberben 2000 bécsi diák tesztelését kellett rövid időn belül megszervezni, tapasztalatukat így most az új állomás kiépítésénél is kamatoztathatják.

Az új helyszínre elsősorban azok mehetnek, akik rokonaikat látogatnák meg a kórházban vagy szociális intézményben és meg akarnak bizonyosodni róla, hogy egészségesek. A tesztelésre ezen kívül az előbb említett intézmények dolgozóit is várják, illetve azokat, akik valamilyen készenléti egység (rendőrség, tűzoltóság, mentők, katasztrófavédelem) alkalmazottai. Lehet gyalog és autóval is érkezni, de akik tüneteket mutatnak, csak az utóbbi lehetőséget választhatják. Egyelőre három gyalogos és négy autós mintavételi helyszín áll rendelkezése, ezek igény esetén bővíthetők.

A procedúra gyorsteszttel történik. Érkezés után kézfertőtlenítés következik, majd az egészségügyi személyzet mintát vesz az orrból, vagy torokból egy pálca segítségével. Ezt egy oldatban áztatva a következő állomásra kell fáradni, ahol a mintát egy speciális tesztkazettára helyezik, ami 15 percen belül kimutatja az eredményt. Negatív teszt esetén a páciens erről írásbeli igazolást kap, mely 24 óráig érvényes. Ha az eredmény pozitív, a személyzet PCR-tesztet végez és még a helyszínen megkezdődik a kontaktkutatás.

A „tesztelőutca” december 1-jétől minden nap 7–19 óra között tart nyitva. A mintavételre előzetes bejelentkezés szükséges, amit online lehet megtenni. Egy ember többször is igénybe veheti a szolgáltatást.