Dürer, Munch, Miró – mesterművek seregszemléje a bécsi Albertinában

Három kiállítását is a művészetet forradalmasító műfajnak, a grafikának szenteli a bécsi Albertina. A már látogatható Dürer.Munch.Miró című tárlat középpontjában a régi mesterek állnak, február végétől pedig a 20. század művészei következnek az Albertina Modernben. Picassora külön kiállítással emlékeznek. A három tárlat a grafika történetének hatszáz évét öleli fel. (A nyitó képen: a bécsi Albertina.)

A sokszorosítási technikák elterjedésével, a 15. századtól válhatott a szélesebb tömegek számára is elérhetővé a művészet. E forradalmi műfaj, a grafika áll a bécsi Albertina három kiállításának középpontjában. A Dürer.Munch.Miró – The Great Masters of Printmaking/ A grafika nagy mesterei című tárlat január vége óta látható az Albertinában és a grafika hőskorától a 20. századig mutatja be a műfaj történetét.

A múzeum falain a teljesség igénye nélkül sorakoznak az egyszerű fametszetek 1420-ból, a század közepéről származó, bonyolultabb rézmetszetek vagy a technikai haladást megtestesítő rézkarcok a századforduló előtti évekből. A kiállítás, amelyben részletesen kitérnek minden iskolára, inkább a mesterművek seregszemléje, és nem követ szigorú időrendet. A bemutatott alkotások témája éppen olyan sokszínű, mint a művészeti eljárás maga: portrék, tájképek, vallásos történetek és társadalomkritikus képek egyaránt vannak közöttük. Dürer

A Lovag, a Halál és az Ördög című rézmetszete tökéletesen megfér Edvard Munch A csók-jával vagy Miró Absztrakt kompozíciójával. Látható például Rembrandt híres rézkarca is, a Krisztus betegeket gyógyít, amelyet A százforintos lapként is emlegetnek az érte kifizetett óriási összeg miatt.

A kiállítássorozat második része „Andy Warhol bis Damien Hirst” (Andy Warholtól Damien Hirstig) címen látható majd február 24-től az Albertina Modernben. Ez a tárlat olyan 20. századi művészeket sorakoztat fel, akik szakítottak a műfaj addigi hagyományaival és az 1960-as években a szitanyomtatás felé fordultak.

A két kiállítást egy harmadik tárlat teszi teljessé, amely teljes egészében a 20. század egyik nagy képzőművészéről, Picassoról szól. A jubileumi kiállítás március 17-től látható majd.