Bécset még a rókák is imádják

Bécs a legélhetőbb város – ezt gondolhatják az osztrák főváros körüli erdőben élő rókák is, ugyanis egyre többször jelennek meg Bécs belterületein is. Az utóbbi öt évben 1100 alkalommal tűntek fel a város egyes pontjain.

Az osztrák főváros Floridsdorf meg Donaustadt kerületeiben járván nagy eséllyel találkozhatunk rókákkal. Még a schönbrunni kastély parkjában is összefuthatunk egy-egy példánnyal. Különösen kedvelt rókahelyek még a Wienerwald közeli magánterületek és a város nagy parkjai. Erre az eredményre jutott a Bécsi Agrártudományi Egyetem, a BOKU és a Bécsi Állatorvosi Egyetem, a Vetmed Bécs közös kutatócsoportja.

A laikusokból és tudósokból álló csapat összegyűjtötte az utóbbi évek lakossági bejelentéseit és elemezte őket. Német nyelvterületen ez az első átfogó elemzés a városban fel-feltűnő állatok viselkedéséről és mozgásáról. Mivel a vadon élő állatok legtöbbször magánterületre tévednek be, ezért eddig nehéz volt átfogó képet alkotni a viselkedésükről – mondta Theresa Walter, az állatorvosi egyetem vadállatokkal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa. Most adatbázist készítettek a lakossági bejelentések alapján. Segítségével nem csupán a rókák viselkedését sikerült feltárniuk, de más érdekes következtetéseket is megfogalmaztak. Arra jutottak például, hogy minél magasabb az egyes bécsi kerületekben élők végzettsége, annál több bejelentés érkezik onnan.

Wien, Wien nur du allein