Beethoven X: a befejezetlen szimfónia digitális útja

Közel kétszáz év után, ember és technológia együttműködésében vált teljessé a X. befejezetlen szimfóniaként elhíresült alkotása. A Deutsche Telekom kezdeményezésére megvalósult nemzetközi projekt során a mesterséges intelligencia több, mint 2 millió hangjegyet komponált a zeneszerző stílusában, majd nemzetközi szakértők segítségével 730 nap alatt készült el és vált elérhetővé a nagyvilág számára az eddig csupán vázlatokban létező zenemű.  

Közel kétszáz éve, Beethoven, életének utolsó éveiben egy újabb zenemű írásába kezdett, befejezni azonban már nem volt lehetősége, csupán a vázlatokig jutott az azóta is sokak fantáziáját megmozgató „befejezetlen mű”. A zeneszerző születésének 250. évfordulója apropóján a Telekom ösztönzésére, nemzetközi tudósokból, zeneszerzőkből, zenetörténészekből és technológiai szakemberekből álló csoport úgy döntött, hogy tesz egy próbát, mesterséges intelligencia bevonásával a meglévő dallamkezdeményekből befejezi a darabot. Az egyedülálló folyamat során ember és a mesterséges intelligencia (MI) közös munkájának eredményeként megszületett szimfóniát ezekben a napokban mutatják be Bonnban, Beethoven szülővárosában.

Biztosan sokakban felvetődik, hogy a vázlatok alapján létrejött befejezés vajon a zeneszerző órás eredeti szándéka szerint valósult-e meg. A 730 nap alatt megszületett alkotáshoz az MI a zeneszerző teljes életművét, sőt, kreatív alkotási módszerét, stílusjegyét is megtanulta, ennek köszönhetően még a klasszikus zenében járatosak számára is olyan a hangzása, mintha eredeti Beethovent hallgatnánk. A rendszer fejlesztése Ahmed Elgammal professzor és dr. Mark Gotham nevéhez köthető: a zenét a nyelvhez hasonlították, ezen elv alapján tökéletesítették az algoritmust. A mű létrejöttében azonban az emberi tényező sem elhanyagolható. Már csak azért sem, mert az MI által komponált szekvenciák monoton, gépies hangzását valahogy élettelivé kellett varázsolni. A darab elkészülte után Walter Werzova osztrák zeneszerző feladata volt, hogy lelket vigyen a zenébe, a többi között a tempóváltások segítségével.

Beethoven műve nem az első kreatív produktum, amit MI hozott létre. Schubert és Mahler befejezetlen darabjainak teljes változatát, Beatles-dalokat, sőt képzőművészeti alkotást is köszönhetünk már gépeknek. A múlt években számtalan példáját láttuk annak, hogyan segíti, teszi könnyebbé életünket a technológia.

Október 13-án Veiszer Alinda vezetésével szakértői beszélgetésen ismerkedhetünk meg a Beethoven X projekttel Bősze Ádám zenetörténész, Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium partnerkapcsolati vezetője, valamint Szabó Béla, a Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója segítségével. A gépi zeneszerzés kulisszatitkaiba Nagyfi Richárd, a Cambridge Mobile Telematics AI szakértője vezeti be a közönséget keynote előadásával. A szakmai programok között Rohmann Ditta és Berecz Mihály duója szólaltatja meg a zeneszerző klasszikusait, majd az estet egy rövid vetítés zárja Cameron Carpenter világhírű orgonista, valamint a bonni filharmonikusok közreműködésével megszólaló X. szimfóniából.

Az eseményen a részvétel ingyenes, de jelentkezni kell rá itt. A befejezetlen szimfónia digitális útja videó már megtekinthető, ha itt kattint az olvasó.