Figyelemelterelésnek tartja Orbán ideológiai háborúját Timothy Garton Ash

(Írta: Pálfi Rita  & Zsíros Sándor) Orbán esszéje briliáns példája az ideológiai figyelemelterelésnek – minősítette Orbán Viktor magyar miniszterelnök neki címzett válaszát Timothy Garton Ash brit történész, az Oxfordi Egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora. (Nyitó kép: Orbán Viktor és Timothy Garton Ash; (foto: MTI/AP)

Conservative Home brit oldalnak nyilatkozó Garton Ash szerint Orbán azt mondja, hogy „folytassunk egy igazán érdekes intellektuális beszélgetést a nyugati civilizáció jövőjéről”, és „közben elfelejtődnek azok a tisztességtelen módszerek, amelyekkel hatalmon marad”.

„Egy konzervatív, nacionalista párt kormányozhat úgy egy országot, hogy az közben kiváló liberális demokrácia marad – mi egy ilyenben élünk.” (Timothy Garton Ash )

Orbán ezzel szemben Garton Ash szerint „felforgatta a liberális demokráciát, a választókerületek manipulálásával, a baráti oligarcháknak adott kenőpénzekkel, a média ellenőrzés alá vonásával”. A történész hozzátette, hogy számára ez a probléma, ezért mérges.

„A magyar miniszterelnök pedig azzal tereli el a figyelmet arról, ahogy lerombolja a liberális demokráciát, hogy az egészet egy ideológiai összecsapássá alakítja át” – emelte ki Garton Ash, és így az emberek azt mondják: „talán egyetértek vele a bevándorlással kapcsolatban”, vagy „talán egyetértek vele az iszlámmal kapcsolatban”.

A brit történész szerint azzal, hogy a muszlimokat megszállóként jellemezte, Orbán túllépett egy határon és a „Soros-ellenes választási propaganda már az antiszemitizmus határát súrolja”.

A professzor óvatosságra intette a brit konzervatívokat Orbán támogatásával kapcsolatban. „Ez a különbség Farage és Johnson között” – hangsúlyozta.

Arra is rámutatott, hogy

miközben Orbán támadja Brüsszelt, nagyon nagy összegeket fogad el tőle.

„A magyar miniszterelnök mestere a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon stratégiának” – értékelte, emlékeztetve rá, hogy Orbánnak sikerült a fideszes EP-képviselőket is sokáig az Európai Néppártban tartani (végül a Fidesz tagságának felfüggesztése után kialakult patthelyzetet az indította el a fideszesek távozása felé, hogy Deutsch Tamás EP-képviselő Manfred Weber néppárti frakcióvezető szavait a Gestapo szlogenjéhez hasonlította. Emiatt megfosztották a frakciótagságához fűződő jogaitól, majd nem sokkal később kezdeményeztek egy olyan frakciószabály módosítást, mely végül ténylegesen a szakításhoz vezetett – a szerk.).

A lap szerint míg Orbán a nacionalista kártya kijátszásával nyer választásokat, addig senki se higgye azt, hogy ennek nyoma sincs Nyugat-Európában. Az EU-t megbénítja a félelem, hogy ha megtenne egy nagy lépést az USA-hoz hasonló szövetségi állammá válás felé, akkor az nacionalista ellencsapásra késztetné a legtöbb tagállamot, köztük Német- és Franciaországot is.

Talán az EU végső funkciója az lesz, hogy tagjait megtartsa demokratikusnak – vélte Garton Ash, „de micsoda lehetőséget kínál közben a demagógok számára, hogy a nemzet bajaiért Brüsszelt hibáztassák” – tette hozzá.

Orbán Viktor válasza Timothy Garton Ashnek: Közép-Európa „jótétemény” az EU-nak, szerinte Közép-Európa nem fenyegetés, hanem jótett az unió és Nyugat-Európa számára. Ez a lényege a magyar miniszterelnök 12. szamizdatjának, amelyben Timothy Garton Ash brit történész Euronews-interjújára válaszolt két hete.

Az Oxfordi Egyetem professzora, Timothy Garton Ash szeptember elején adott interjút az Euronewsnak, amelyben Orbán Viktor illiberális politikáját az unióra leselkedő veszélynek nevezte. A történész szerint Brüsszelnek össze kellene kötnie az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság ügyével. Garton Ash az interjúban „egy másik Európa” szimbolikus vezetőjének nevezte Orbánt, aki a konzervatív, antiliberális, nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európát képviseli és Matteo Salvini, Marine Le Pen, Nigel Farage, Geert Wilders is vele van. Egy nagyon fontos tendenciát képvisel az egész Európai Unióban” – mondta Garton Ash, aki szerint rég volt ennyire fontos magyar vezető Európában.

A professzor élesen bírálta az orbáni politikát, kifejtette, szerinte már nem demokrácia Magyarország:

„Teljes mértékben felháborító, hogy van az Európai Uniónak egy tagállama, amely véleményem szerint már nem demokrácia, amely tönkretette a média szabadságát. Ahol nincsenek tisztességes választások. Szabad a választás, de nem tisztességes. Egy ország, amely kirúgta Közép-Európa legjobb egyetemét. Amely felháborítóan idegengyűlölő propagandát folytat. Amely úgy bánik a migránsokkal, ahogy és így tovább. És ez az ország továbbra is több milliárd euró uniós forrást kap. Ez felháborító állapot.”

Válaszában Orbán kifejtette, a professzor Közép-Európa kiváló ismerője. „Sokunk számára adott inspirációt a kommunizmus és a szovjet megszállás ellen folytatott küzdelmünk éveiben a nyolcvanas évek végén.”

A miniszterelnök ezután kitért Garton Ash „másik Európáról” szóló mondataira: „Véleményem szerint valóban létezik egy nyugat-európaitól egyre inkább különböző, közép-európai kulturális, szellemi és politikai entitás, de ez nem veszély, nem fenyegetés, hanem jótétemény az Európai Unió, sőt Nyugat-Európa számára is. Timothy Garton Ash kemény kritikája ihlette azt az előadásomat, amely megpróbálja a nyugati olvasóközönség számára is értelmezhető kategóriákban megragadni a mai európai viták szellemi eszenciáját, ahogyan azt mi látjuk.”

A magyar miniszterelnök elküldte válaszát a brit professzornak, aki a Conservative Home-nak adott interjúját továbbította az Euronewsnak viszontválaszként. Orbán Viktor válasza Timothy Garton Ashnek: Közép-Európa jótétemény az EU-nak; Timothy Garton Ash: Orbán Viktor a „másik Európa” vezetője lett; Vita lesz a Pegasus-botrányról az Európai Parlamentben