Karácsonyi adománygyűjtés: 348 tonna tartós élelmiszer

Új rekord: 348 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtő akciójában, amit a hétvégén bonyolítottak le az ország 160 településén 315 áruházban 6500 önkéntes részvételével. A felajánlott termékekből 70 000 élelmiszer-csomagot állítanak össze (a mind több) rászoruló számára.

Miként immár másfél évtized óta, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az idén is segítésre szólította föl az ország lakosságát, hogy valamelyest könnyítsék az ünnepi időszakot nehéz sorsú embertársaink számára. Kérték, aki teheti, a hétvégi vásárláskor gondoljon a nélkülöző emberekre, családokra, és vegyen valamilyen tartós élelmiszert az ő számukra is. A felhíváshoz az ország 315 áruházában lehetett csatlakozni, a vevők a kasszák után kialakított gyűjtőpontokon adhatták le adományaikat az élelmiszerbank önkénteseinek.

A 348 tonnás végeredmény azt jelenti, hogy a vásárlók a 72 órás gyűjtés minden percében 223 kilogramm tartós élelmiszert adtak össze a jó célra. Elsősorban alapvető fontosságú termékek érkeztek: tészták, konzervek, rizs, liszt, cukor és étolaj; az összegyűjtött bébiétel, tartós tej és a különféle édességek is fontos részei az összeállítandó és a legjobban rászorulók számára kiosztandó élelmiszer-csomagoknak.

A Tesco az adományt az idén is kiegészítette az áruházlánc üzleteiben november 19–21. között összegyűjtött tartós élelmiszerek értékének ötödével pénzadomány formájában, hogy ezzel segítse az élelmiszerbank működését és a nélkülözők év közbeni ellátását is.

A tartós élelmiszereket az élelmiszerbank országszerte 300 jótékonysági szervezet közreműködésével juttatja el a rászorulókhoz a következő hetekben. Összesen 70 000 ember részesül majd a felajánlásokból, elsősorban nagycsaládosok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok, gyermekotthonok, szociális intézmények gondozottjai.

Az élelmiszerbank tartós élelmiszereket gyűjtő akciójáról az sem maradt le, aki a hétvégén nem tudott ellátogatni az áruházakba. A Tesco Otthonról szolgáltatása egészen december 5-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. Még bárki vásárolhat tartósélelmiszer-csomagokat adományként, amiket az élelmiszerbank és partnerei szintén az ünnepi időszakban juttatnak el a nélkülöző emberekhez, családokhoz.

A szerk. megj.: a mostani, hagyományos élelmiszer-gyűjtési igyekezet előtt volt jó néhány tömeges rendezvény kis hazánkban. Például: egy sor futballmérkőzés, vadászati kiállítás, békemenet, pártkongresszusok stb., amelyek kínálták az esélyt a társadalmi jótékonykodásra, a nélkülöző, szegénységbe hanyatló családok tízezreinek a megsegítésére. Sajnos, egyetlen rendezőnek, szervezőnek sem jutott eszébe, hogy ha az állami költségvetésből elképesztő nagyvonalúsággal mindennemű fölösleges és halasztható célra – pusztán az elszegényedő hazai lakosság megsegítésére nem! – jutnak milliárdok, akkor legalább ők szólítsák föl jótékony adakozásra embertársaikat. Sajnálatos módon a szerkesztő évek (évtizedek!) óta nem tapasztalta, hogy az állami-költségvetési százmilliárdokkal kitömött egyházak egyetlen alkalommal is gyűjtést kezdeményeztek volna a társadalom sok százezer elesettjének a gyámolítására, holott az állítólagos krisztusi szeretet erre nem csupán följogosítaná, hanem kötelezné is őket…