Az orosz bankok kizárása a SWIFT-ből: „pénzügyi atombomba”

Letelt a 10 napos türelmi idő, így holnap (március 12-én) lép hatályba a hét orosz bank kizárása a SWIFT-rendszerből. Bár technikailag nem bonyolult intézkedés, a nyugati gazdaságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy már folyamatban lévő műveleteket ne akadályozzanak. A SWIFT-en túl a szankciók végrehajtása sem kis feladat a hitelintézetek számára. Kérdés: milyen kockázatokkal jár hosszú távon a nyugati gazdaságok számára. (A nyitó kép forrása: Financial Times)

A SWIFT egyszerűen megfogalmazva a globális fizetési rendszer. A 7 orosz bank (VTB Bank, Rosszija Bank, Otkritije Bank, Novikombank, Promszvjazbank, Szovkombank, Vnyesekonombank) leválasztása a SWIFT-rendszerről súlyos gazdasági károkat okozhat az egész orosz gazdaságnak, hiszen a nemzetközi pénzforgalom rendkívül bizonytalanná és lassúvá válik ezeknél az intézményeknél. 

A belga székhelyű SWIFT vállalatnak meg kell felelnie az uniós jogszabályoknak, ám a szankciókért nem a SWIFT-szervezetet terheli a felelősség, ami az alapszabályában hangsúlyozza semlegességét, hanem a szankció mellett egyhangúan döntött 27 EU-tagállamot. 

A Swift-rendszerben minden bejegyzett banknak nyolckarakteres egyedi azonosítója van. Elég, ha törlik az azonosítókat, és az átutalások hibaüzenetet fognak megjeleníteni. A szankció alkalmazásának egyik nehézsége, hogy a SWIFT-en keresztül bonyolított műveletek között vannak azonnali, és vannak hosszabb idejű műveletek is. Tehát a már folyamatban levők befejezése hozza nehéz helyzetbe a szankciókkal nem sújtott szervezeteket. 

E kockázattal szembesülve az amerikai hatóságok bejelentették: a még folyamatban lévő műveletek által érintett vállalatok március végéig kérhetnek engedélyt. Feltéve, hogy pontos indoklást tudnak bemutatni. Így a bankok biztonságosan végre tudják hajtani az ügyleteket anélkül, hogy kockáztatnák, hogy a szankciók megsértése miatt feketelistán végzik.

Nagy kihívás a járulékos károk elkerülése. Még sosem fordult elő, hogy egy akkora országot, mint Oroszország kizártak volna a nemzetközi pénzügyi rendszerből. Ma még senki sem tudja biztosan megmondani, hogy ez milyen hatással lesz a világ többi gazdaságára. A SWIFT-ből kizárás mellett további lépés, hogy a három amerikai pénzügyi óriás, a Visa, a Mastercard és az American Express is úgy döntött: felfüggeszti működését Oroszországban, hogy elszigetelje. A szankciók egyelőre csak hét orosz bankot érint. Érdekesség: a Sberbankot, valamint az ország gázexportjához kapcsolódó Gazprombankot nem.