A magyar adósok többsége 40–59 éves

A múlt évekhez hasonlóan tavaly is banki tartozásaikat törlesztették legnagyobb számban a magyarok – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportjának, az EOS-nak itthoni leányvállalata tavaly több mint 600 ezer, Magyarországon kezelt ügyet vizsgált meg. Az eredmények alapján a magyarok legnagyobb számban a banki tartozásaikat törlesztették – az összes törlesztés háromötödét, a távközlési szolgáltatóknál fennálló tartozások 22, a közüzemi adósságok pedig 18%-át adták az összes befizetésnek. A tartozások összegét tekintve szintén a banki tartozások/törlesztések adták a befizetések döntő hányadát (70%), a telekommunikációs tartozások az összes törlesztés hatodát, a közüzemi befizetések pedig jó nyolcadát.

A legtöbb tartozást (akárcsak az előző években is) a 40–59 éves korcsoport törlesztette tavaly; az ő befizetéseik adták a teljes összeg felét, a 60 évesnél idősebbek az összesnek 27, a 20–39 év közöttiek pedig a 23%-át.

A két évvel ezelőttihez mérten számottevő a növekedés az átlagos befizetések összegében: tizedével, 17 606 forintra nőtt. Tavaly 15 százalékkal több befizetés érkezett, miután a jogi eljárások száma is növekedett.

Dr. Kiss Nikoletta, az EOS Faktor Zrt. jogi és követeléskezelési igazgatója szerint a tavaly lezajlott banki elszámolások következtében a peres eljárások során több alkalommal sikerül egyezségre jutni, illetve ugyanez igaz a végrehajtási eljárásokra is. Továbbá: egyre gyakoribb az elektronikus kapcsolattartás is a bíróságokkal, aminek köszönhetően gyorsult, és a múlt évekhez képest gördülékenyebbé vált az ügykezelés.

Az EOS-kutatás kitér a korai kapcsolatfelvétel és a részletfizetési megállapodások következtében megtakarított jogi költségekre is. Ugyancsak dr. Kiss Nikolettától tudható: a fő cél, hogy még a korai szakaszban sikerüljön megállapodni, mert mindaddig, amíg egy üggyel nem kell bíróságoknak foglalkozniuk, addig jogi többletköltségek sincsenek. A vizsgált több mint 600 ezer ügy esetében átlagosan (egyenként) mintegy 51 ezer forintra rúg a jogi többletköltség. „Közös célunk, hogy az adósokkal együtt mindkét fél által elfogadható módon rendezzük a tartozást. Együttműködési hajlandóság esetén arra törekszünk, hogy megkönnyítsük a fizetést, azaz egyedi részletfizetési megállapodást kössünk, és ha mód van rá, a további kamatozást is megállítsuk.”