A válság ellenére is tart a cégalapítási láz

Februárban újra 3200 fölé emelkedett az újonnan bejegyzett vállalkozások száma, ami az utóbbi hat év második legnagyobb cégalapítási értéke. Magyarázatként a nyitó képhez: az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát méri az időszak elején rendben működőkéhez) februári értéke átlagosan 11 százalék körüli volt.

„Bár a körülményekhez képest viszonylag elfogadhatóan alakult a hazai gazdaság 2020 negyedik negyedévi teljesítménye – a GDP csupán 3,6 százalékkal maradt el előző év azonos időszakától –, a mostani cégalapítási számok inkább a próbálkozásokról tanúskodnak, mint a pozitív vállalkozói hangulatról” – mondta tudósítónknak Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. Februárban 3270 cégalapítás történt, ami kiemelkedő a gazdaság állapotához és a múlt években tapasztaltakhoz képest.

A februári cégalapítási érték 35 százalékkal haladja meg a cégbejegyzési szempontból igen erős tavalyi átlagot. A múlt évek rekordértéke ugyan 2020 decemberében volt, de attól alig marad el a mostani februári érték, és a decembert leszámítva legutóbb 2014-ben volt ilyen magas a cégalapítási igyekezet.

ágazatcégalapítások (2021. február)
ÉPÍTŐIPAR738
KERESKEDELEM, GÉPJÁRMŰ-JAVÍTÁS680
SZAKMAI, TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI TEVÉKENYSÉG376

Az ágazatokat tekintve az építőipar és a kereskedelem vezet, ugyanakkor sok az új vállalkozás a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység”-en belül. Ez utóbbi területhez tartoznak a többi között a tanácsadó vállalkozások, a könyvelő és könyvvizsgálók cégek, a médiareklám egyes területei is. Általánosságban nem mondhatók ezek a területek a koronavírus okozta gazdasági átrendeződés nyerteseinek, ugyanakkor a kereskedelem, a szervezetek megújulását segítő tanácsadó vállalkozások egy része szerencsésebb az átlagnál. Ezzel együtt a sok, frissen alapított cég jórészt kényszervállalkozás. Rengeteg egykori alkalmazott, vállalkozó is új szerepvállalásra kényszerült a gazdasági visszaesés hatásaként.

A nagy ágazatokban normál körülmények között is sok lehet az újonnan bejegyzett vállalkozás, így minden esetben érdemes megnézni, hogy a szektor méretéhez képest hol sűrűsödnek a cégbejegyzések. A cégbejegyzési arányt tekintve az építőipar vezet, szorosan a nyomában van a pénzügyi ágazat. Az építőipar ilyen erős szereplése azért is érdekes, mert az ágazat termelése az országos össz-ágazati átlagnál jóval nagyobb mértékben csökkent, mégis minden szempontból itt a legtöbb a frissen alapított vállalkozás.

ágazatcégalapítási arány (2021. február, évesített arány)
ÉPÍTŐIPAR17,01%
PÉNZÜGYI, BIZTOSÍTÁSI TEVÉKENYSÉG16,05%
ADMINISZTRATÍV ÉS SZOLGÁLTATÁST TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉG9,22%

A cégtörlések száma kevésbé számít mérvadónak, mert továbbra is szünetel a kényszertörlés intézménye, így a cégtörlések száma alacsony az előző évekhez képest. Csakhogy ez nem feltétlen jó hír a cégbázist tekintve. A sok hátrahagyott, de hivatalosan még működő vállalkozás nehezíti az tisztánlátást a vállalkozások számára, amikor partnereiket vizsgálják.

A megszüntetésre irányuló eljárásokat tekintve, sajnos, tovább emelkedett a felszámolások száma. Februárban 421 felszámolási eljárás történt, a legtöbb az utóbbi fél évben. Egyre kevesebben bírják az elhúzódó koronavírus-járvány gazdasági hatásait, a kifizetetlen számlák mind több vállalkozásnak vetnek véget.

Meglepetés viszont a megszüntetésre irányuló eljárásokat tekintve a végelszámolási eljárások csökkenése. A végelszámolásokat tekintve: januárban nagyon sok volt, és általában februárban is sokan döntenek önszántukból vállalkozásuk megszüntetése mellett.

Bár cégtörlésig, szerencsére, nem jut el minden végrehajtással szembesülő vállalkozás, ám továbbra is igen sok hazai vállalkozásnak vannak fizetési problémái. Februárban 3656 vállalkozás ellen indult végrehajtás, ami nem kiemelkedő ugyan, de még mindig nagyon sok. Arányai tekintve nagyon sok a végrehajtás az építőiparban, a vendéglátásban és a szállítással foglalkozó vállalkozások körében.

Mi lesz a vállalkozásokkal, ha a járvány elmúltával a termelés újra növekedni kezd, a rendkívüli intézkedések hatálya pedig lejár? Nehéz lenne konkrét választ adni.