Hová lett a kamra az új lakásokból?

A beruházókon úrrá lett a lakásépítési láz, tavaly csaknem háromszor annyi építési engedélyt adtak ki nekik, mint esztendővel előtte. Az új építésű társasházak esetében a befektetők igyekeznek a piaci igényeknek leginkább megfelelő 40–70 négyzetméteres lakásokat kialakítani.

A statisztikák szerint a múlt öt évben az új lakások mérete átlagosan 15 négyzetméterrel csökkent, aminek sokszor a kiszolgáló helyiségek látják kárát. Annak, aki kamrában szeretné tartani az élelmiszereket, vagy kellő helyen tárolni pl. a síléceket, jó eséllyel tetemes többlet költségekkel kell számolnia. (Magyar típuslakás éléskamra, tároló nélkül.)

A statisztikai hivatal adatai szerint a hazai lakásállományban stagnál az egyszobás, és folyamatosan növekszik a 2-3, illetve több szobás ingatlanok aránya. Az új építésű lakások kétharmada is társasházakban épül. A növekvő keresletet és a gazdaságosságot szem előtt tartva, az ingatlanberuházók az adott alapterületen általában a lehető legtöbb lakást alakítják ki. Ezért egyre többször fordul elő, hogy eltűnik a régebbi lakások természetes tartozéka, a spájz, a gardrób, a tároló.

Német típuslakás kamrával (Abstellraum).

Csakhogy a vásárlói igény nem szűnt meg irántuk, továbbra is keresettek a kiegészítő, az életet, a berendezkedést segítő, megkönnyítő helységekkel ellátott lakások – adja közre piaci tapasztalatait az OTP Ingatlanpont.

A tároló helyiségeket az építtetők igyekeznek a pincében vagy az emeleten kialakítani, áruk négyzetméterenként a 200–400 ezer forintot is elérheti. Alapszabály: a lakás négyzetméterárának felével érdemes számolni. A három vagy több szobás, az átlagosnál jobb minőségű lakások esetében íratlan szabály, hogy az építészeknek tervezniük kell spájzot, mosókonyhát. Az is egyre gyakoribb, hogy az erkélyre, teraszra terveznek tárolót, így az nem vesz el helyet a hasznos lakótérből.

Olvasható olyan hirdetés, amely szerint az éléskamra egyszerűen zuhanyzóvá alakítható, mivel a vízcsövek kéznél vannak.

A lakáseladók sok esetben nem tudják, milyen hatással van a tároló megléte/hiánya az ingatlan eladási árára. Ezért is érdemes szakértői segítséget kérni az ár meghatározásakor.