Embertelen megnyilvánulások Orbán Viktor Facebook oldalán egy éhező családdal szemben

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) ma megdöbbenésének és mélységes felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Orbán Viktor Facebook oldalán egyesek „önnemző férgeknek” minősítettek egy éhező négytagú családot, benne két kiskorú gyermekükkel, és azt írták róluk, hogy nem segíteni kell rajtuk, hanem hagyni, hogy „fogyjanak” a társadalomból.

Az MSZF szombaton tárta a nyilvánosság elé a család helyzetét, nevezetesen azt, hogy a szó szoros értelmében éheznek, nem tudják kiváltani gyógyszereiket abból a 120 800 forintból, melyre közfoglalkoztatásból, családi pótlékból és jövedelempótló támogatásból tesznek szert, s amiből még díjhátralékot is fizetniük kell. „Ha befizetek minden számlát, akkor sajnos nem jut élelemre és semmi másra. Olykor jó, ha naponta egyszer tudunk enni. A gyógyszer havi 7-8 ezer forint lenne, de nem tudom kiváltani. Helyzetünk kilátástalan” – írta az MSZF-hez eljuttatott üzenetében a családfő.

A kormányfő Facebook-oldalán reagálók 90 százaléka ocsmány szavakkal illette a rászoruló családot, vagy gúnyt űzött a sorsából. A hozzászólások sötét múltat idéző embertelenséget árasztanak, elkövetői úgy viszonyulnak a súlyos megélhetési gondokkal küszködő családhoz, mintha nem is emberekről volna szó, hanem holmi hulladékról, amit egyszerűen ki kell dobni a szemétbe – hívta fel a figyelmet az emberjogi mozgalom. „Ha mindezt nem Orbán Viktor oldalán olvashatnánk, azt gondolhatnánk, hogy valamiféle nácibarát csoport weboldalán kötöttünk ki” – fűzte hozzá az MSZF.

A Magyar Szociális Fórum arra kéri Orbán Viktort, hogy ne adjon politikai tápot az embertelenségnek azzal, hogy kormánya tagadja az éhezés, a hiányosan tápláltság, a nyomor, a tömeges fagyhalál létezését Magyarországon, hanem nézzen szembe a valósággal, és változtasson a tarthatatlan társadalmi állapotokon, így az éhezésen, beleértve a gyermekéhezést is.