Ma „adakozókedd” – emberség és együttérzés

Az egekbe szökő infláció és az energiaárak drasztikus emelkedése kiemelten sújtják a civil szférát, sok civil szervezetet sodorhat a csőd szélére. Az év vége embert próbáló időszak számukra azért, hogy támogatásokhoz jussanak. Még szerencse, hogy ilyenkor hagyományosan megnő a társadalmi szolidaritás, az emberek adományozási kedve.

November utolsó keddje az „adakozókedd”, a nap, amikor az adományozás különösen fontossá válik. Az angolszász eredetű Giving Tuesday mozgalom célja, hogy legyen egy nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól. A kezdeményezés az amerikai Black Friday (fekete péntek) ellensúlyozására jött létre, az embereket a nagy vásárlások időszakában arra buzdítva, hogy figyeljenek oda egymásra, közösségeikre, és adományaikkal olyan ügyeket támogassanak, amikkel másoknak segíthetnek vagy örömöt okozhatnak.

Ez az üzenet ebben a kihívásokkal teli időszakban különösen fontos. A civil szervezetek működése jórészt a társadalom támogatásán múlik. A nonprofit szervezetek azok, amik az áremeléseket és a megemelkedett rezsiköltségeket nem tudják áthárítani senkire. Ezért kiemelten fontos, hogy az év végén, amikor mindenki szívesebben adományoz, felhívják a figyelmet a szolidaritás fontosságára.

A nem kormányzati Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2017 óta a Giving Tuesday mozgalom magyarországi nagykövete, azon dolgozik, hogy az adományozás kultúrája erősödjék Magyarországon. Az idén különösen fontos, hogy bármennyire is nehéz időszak ez mindenkinek, gondoljunk a nálunk nehezebb helyzetben lévőkre, azokra, akik a civil szervezetek nélkül nem jutnának segítséghez, az elesettekre, rászoruló gyermekekre, fogyatékkal élőkre, állatmenhelyek gondozottjaira, számos más sérülékeny csoportra és fontos ügyre.

A NIOK Alapítvány az Adjukössze.hu-n, a legnagyobb hazai adományozási oldalon gyűjtött össze sok-sok jó ügyet, amit így könnyen, egyszerűen tud bárki támogatni.

Néhány hasznos tipp, ha Ön is adományozna:

# Válasszon a szívéhez közel álló ügyet, keressen akár közvetlenül meg egy szervezetet, nézze meg, mire van szüksége! Keresse a „Támogatás” lehetőséget az oldalukon!

# Ha nem ismer olyan szervezetet, amelyikben megbízna, nézzen körül a legnépszerűbb adománygyűjtő oldalon, az Adjukössze.hu-n, ahol válogatott adománygyűjtéseket talál!

# Akár kis összeg is számít, nem baj, ha csak akár 1000 forinttal tud segíteni.

# A rendszeres adományozás a legnagyobb segítség a szervezetek számára, hiszen kiszámíthatóvá, fenntarthatóvá teszi működésüket. Itt talál olyan ügyeket, amelyeket így tud támogatni.