Kétezerhatszáz gyermeket vár karácsonyi rendezvényeire a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) – már hagyományosan – az idén karácsonykor is ünnepi programokkal és sok-sok ajándékkal örvendeztet meg rossz anyagi körülmények között élő, hátrányos helyzetű, rászoruló, magyarán: szegény 2600 gyermeket. Lesz mindenki karácsonya, országházi gyermekkarácsony és Csajkovszkij-mesebalett.

Jövő hétfőn, december 11-én déli egy órától budapesti és Pest megyei általános iskolákból, családsegítőkből, gyermekintézményekből vár a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat háromszáz szegény gyermeket a mindenki karácsonyára, hogy ezzel megszépítse és emlékezetessé tegye e lányok, fiúk karácsonyát. A szolgálat immár huszonhatodik éve rendezi meg a fővárosi önkormányzattal közös karácsonyi programját. Az idén is az Operettszínház musical-előadásaiból láthatnak részleteket a gyerekek, valamint a rendezvényt 18. éve befogadó WestEnd City Center jóvoltából népszerű énekesek is csatlakoznak a karácsonyi programhoz. A műsor után a támogatók – köztük a Gyermekmentő legnagyobb és legrégebbi támogatója, az OTP Bank – által felajánlott ajándékcsomagokat osztják ki vendégeknek. A WestEnd City Center és partnerei külön csomaggal lepik meg a gyerekeket.

Nyolcszáz, ugyancsak hátrányos, rossz anyagi körülmények között élő gyerek hivatalos az országházi gyermekkarácsonyra december 16-án, szombaton; a törvényhozás elnöke ebből az alkalomból jelképesen átnyújtja a vendégeknek az Országháza kulcsát, miáltal a gyerekek elfoglalhatják az épület termeinek egy részét. A „házfoglalókat” művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatja majd, találkozhatnak jeles sportolókkal, zenészekkel, megtekinthetik a díszőrségváltását. A négyórás program végén a gyerekeket megajándékozzák

Másnap, december 17-én, vasárnap délelőtt 11–14 óra között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az MKB Bank a huszadik alkalommal rendezi meg a karácsonyi gyermekgálát, amelynek legfőbb programja a sokak számára maradandó élményt kínáló, karácsonyi hangulatot teremtő Diótörő című mesebalett. Az előadással, az ünnepi ajándékokkal és finomságokkal a bank igyekszik szebbé, gazdagabbá, felejthetetlenné tenni a karácsonyt – a kezdetek óta több mint 24 ezer gyermek számára. 

Az idén – az Operaház felújítása miatt – a budapesti Erkel Színház fogdja be a rendezvényt. Az előadásra 1500 szegény gyermeket hívtak meg, akit az előadás előtt és a szünetben kakaó, szendvics, gyümölcs és édesség vár, a darab végén pedig ajándékokkal tömött hátizsákokkal távozhatnak a színházból. Sokan közülük még Budapesten sem jártak soha életükben. 

A Gyermekmentő Szolgálat egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az előadás. Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés része. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva, a Magyar Nemzeti Balett a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészetének és látványvilágának megfelelő új feldolgozással jelentkezett. Csajkovszkij varázslatos muzsikájára egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. Az előadás fő szerepeiben Kim Minjung (Mária hercegnő), Balázsi Gergő Ármin (Unokaöcs, Diótörő, Herceg), Komarov Alekszandr (Drosselmeier) és Medvecz József (Egérkirály) táncol.

A rendezők idén köszönetet mondanak az Auchan Magyarország Kft.-nek, a BASF Hungária Kft-nek, a Semes Kóser Pékségnek, a Budapesti Operettszínháznak, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft-nek, a Penny Marketnek, az EMMI-nek, a METRO Kereskedelmi Kft.-nek, az Élelmiszerbanknak, a Smile Palacsintának, a Spar Magyarország Kft.-nek, a Magyar Pékszövetségnek, Caramelnek, Radics Giginek és a Lego Magyarországnak, hogy ajándékaikkal emlékezetessé teszik a rászoruló gyermekek karácsonyát.