Semmi közöd hozzá! – közösségi finanszírozással a digitális jogokért

Közhasznú egyesület alakult Noyb néven és a Digitális Jogok Európai Központjaként. Az egyesület neve az angol „none of your business”, azaz a „semmi közöd hozzá” kifejezés rövidítése, fő célja pedig a privátszféra törvényileg is garantált védelme. A noyb úgy szeretné megőrizni a függetlenségét, hogy működését közösségi finanszírozással igyekszik megoldani. Bécs városa már be is szállt a támogatók közé.

„Azért kezdtünk ebbe a pénzgyűjtő kampányba, hogy Európának végre legyen egy független, cselekvésre képes szervezete, amely képes hatékonyan küzdeni a személyes adatokkal való visszaélések ellen” – mondta a szervezet alapítója, Max Schrems.

A noyb elsősorban a vállalkozások kereskelmi adatfeldolgozására figyel, mivel a gyakorlatban ez a legkevésbé átlátható. Dr. Christoph Tschohl noyb-alapító szerint a kereskedelemben fordul elő a leggyakrabban, hogy személyes adatokat a még jövedelmezőbb üzlet céljából nem megengedett módon használják fel üzleti célokra, a hatályos törvényekről pedig egyszerűen nem vesznek tudomást. Tschohl szerint elsősorban itt kell hatékonyan fellépni és éles határokat szabni. A noyb munkáját megkönnyíti majd az EU új Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR), mely 2018 májusában lép hatályba, és amelynek alapján új, egységes adatvédelmi szabályozásoknak kell megfelelniük a személyes adatokat kezelő vállalatoknak és egyéb szervezeteknek.

A noyb nemcsak jogilag fog fellépni az adatvédelmi szabálysértések ellen, hanem iránymutatással is segít a vállalkozásoknak a hatályos jogszabályok megtartásában. Mivel olyan óriások ellen is fellépne, mint a Facebook vagy a Google, a 2018-ra tervezett induláshoz legalább 250 ezer euróra, a működéshez pedig évig 500 ezer euróra van szüksége. A noyb fedélzetén már több fontos partner is megtalálható, így a norvég fogyasztói érdekképviselet, a Forbrukerrådet, a StartPage vállalat, adatvédelmi szakértők és Bécs Városa is.

„Bécs emberi jogi városként nemzetközi színtéren is küzd az alapvető jogok védelméért, ezért is örülök különösen, hogy a noyb-t városunkban köszönthetjük” – jelentette ki Renate Brauner, az osztrák főváros pénzügyi tanácsnoka. Bécs maga is tett már lépéseket az adatvédelemben. A legfontosabb közülük az „Innovatív Bécs, 2020” program részeként két év óta a város kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiája.

Mivel a függetlenség döntő fontosságú, a noyb önkéntes szervezet, és finanszírozását elsősorban magánszemélyek támogatásával tervezi fenntartani. Ha 2018. januárig eléri a 250 ezer eurós minimumot, akkor kezdődhet is az érdemi munka.