Bécs: saját otthon a fogyatékkal élőknek

Az osztrák főváros célja, hogy bentlakásos otthonok helyett a saját otthonuk legyen és körülményeikhez mérten önállóan élhessenek azok a fogyatékosok is, akiknek sok segítség kell a mindennapokban. Ezért az idén két újabb kiscsoportos lakószövetséget hoztak létre, öt támogatott lakhatású otthont pedig úgy alakítottak át, hogy a lakók sokkal önállóbb életet élhessenek. (Önállóan élni – kerekesszékes Bécsben © Eurocomm-PR / Regina Hügli)

„Azért, hogy minél több, fogyatékossággal élő ember élhessen önálló életet, a Fonds Soziales Wien jócskán kibővítette mobil támogatási szolgáltatásait. Célunk, hogy azok az ügyfeleink is saját lakásban élhessenek önrendelkező módon, akiknek nagy a támogatási igénye” – mondta a bécsiek számára szociális szolgáltatásokat nyújtó Fonds Soziales Wien osztályvezetője, Harald Motsch az év összegzése kapcsán.

Az FSW különféle lakhatási szolgáltatásokat támogat, hogy a fogyatékossággal élők is saját lakásban élhessenek – olyanban, amelynek bérleti szerződését saját maguk írták alá. A kiscsoportos lakószövetségek például azok számára teszik lehetővé a saját otthont, akiknek nagy a támogatási igénye. Ennél a lakhatási formánál a lakók a saját garzonjaikban laknak, önállóan, miközben éjjel-nappal rendelkezésre áll valaki, aki a saját lakásukban segíteni tud nekik, ha erre szükségük van. Az FSW 2022-ben az eddigiek mellé két további ilyen lakószövetséget hozott létre partnerszervezetekkel közösen.

Ezenkívül öt támogatott lakhatású otthont – ahol a lakók folyamatosan kaptak segítséget, ellátást – úgy alakítottak át, hogy a lakóknak nagyobb legyen az önállósága, önrendelkezése. Az idei fejlesztéseknek köszönhetően az FSW további 450 ügyfelének tud a saját otthonában segítséget nyújtani, mostanra immár 2760-nak. 

A szolgáltatások bővítése mellett az FSW a minőség fejlesztésére is figyel. Ilyen például az egyik partnerintézménye, a LOK (Leben ohne Krankenhaus/Élet a kórházon kívül) új gondozási kezdeményezése, miáltal pszichés betegséggel élők kapnak határozott ideig gyors és rugalmas segítséget, amikor például új helyre költöznek. A támogatók fele maga is érintett. Mivel ők is hasonló cipőben járnak, saját tapasztalataik alapján pontosan tudják, a támogatást igénylők miként élik meg a helyzetet. Így másoknál jobban tudnak segíteni nekik, hogy leküzdjék gátlásaikat és önállóbbak legyenek, maguk hozzák meg a döntéseket.

A Sozialwerke Clara Fey, ami szintén a FSW partnere, olyan fiatal felnőttek juttat támogatott lakhatást, akik ki akartak kerülni a 24 órás ellátást nyújtó intézményből, de még nem állnak készen arra, hogy önállóan éljenek saját lakásban. A Sozialwerke Clara Fey által fenntartott otthonban így minden segítséget megkapnak, amire szükségük van, ugyanakkor megvan a szabadságuk ahhoz, hogy önállóan felkészüljenek az életre.

A Fonds Soziales Wien – amellett, hogy olyan szervezeteket és kezdeményezéseket támogat, amelyek fogyatékkal élőket segítenek a lehető legönállóbb életben – nagy gondot fektet a fogyatékossággal élő emberek befogadásának ösztönzésére. Ezért „Befogadó Bécs 2030 – egy város mindenkinek” címmel az ősszel széleskörű kezdeményezésbe kezdett: az élet tizenkét területéhez kapcsolódóan bárki elmondhatja a véleményét, ötletét, miként lehetne befogadóbb Bécs. Ezután ezekből célokat és intézkedéseket fogalmaznak meg, amelyeket 2030-ig meg is valósítanak.

A Fonds Soziales Wien szolgáltatásait 2021-ben 14 640 fogyatékkal élő vette igénybe 333 millió euró értékben.