Békemisszó

(Kárpáti Iván/klubradio.hu jegyzete) Pénteken még véres kezét rázta Orbán Viktor Putyinnak, akinek hadserege hétfőn Kijev egyik legfontosabb gyermekkórházát rombolta le rakétával, nyilván nem véletlenül a NATO-csúcs elé időzítve. Az intézményben majdnem 700 rákos és vesebeteg gyereket kezelnek, szerencsére még idejében az óvóhelyre sikerült menekíteni őket. Felfoghatatlan mi történt volna, ha nem lenne ilyen rutinjuk az ukránoknak. (A nyitó képhez: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásuk után tartott moszkvai sajtótájékoztatón 2024. július 5-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Szerte az országban így is a 40-et közelítette a halálos áldozatok száma és 140-et a sebesülteké. Aztán ápolók, hozzátartozók, rendőrök, tűzoltók, környékbeliek adogatták egymásnak a törmeléket kétségbeesetten, áldozatok után kutatva.

Békemisszó. Így címkézi, magasztalja a magyar kormányzati kommunikácó azt a nehezen meghatározható diplomáciai ámokfutást, amit Orbán az elmúlt napokban bemutatott. A háború kitörése előtti hetekben is ezzel a jelszóval járt Moszkvában, az eredményt ismerjük. Miért is lett volna más? Miért is lenne más? Kicsoda Orbán Viktor? Motivációját érteni vélem, világpolitikai tényező akar lenni, ha már normális közszolgáltatásokat nem tud, vagy nem akar teremteni Magyarországon. Pechjére egy kicsi, egyre szerényebb gazdasági teljesítményű, nem túl népes ország miniszterelnöke, akinek az ad némi mozgásteret a világban, hogy két fontos szervezet az Európai Unió és a NATO tagjai vagyunk. Ha nem lennénk ezekben klubokban, akkor nemhogy Moszkvában és Pekingben, de még az ex-szovjet közép-ázsiai diktátorok vörös kánságaiban sem állnának vele szóba. Minek tennék.

Egyelőre egy kézzelfogható eredménye van a repkedésnek, Putyin somolyogva demonstrálhatja, hogy a szabad világ nem áll ki egységesen birodalmi terjeszkedése, agressziója, ellen. Orbán összehozta neki az EP-frakciót is, most már nem egy magányos KGBéla küzd Moszkváért, hanem egy egész csapat, köztük nyilvánosan karlendítős, féleszű nácik.

Szép munka volt, lesz mit mesélni az unokáknak.