Békesi László elítéli a tobzódó ostobaságot

(Szerző: dr. Békesi László/Facebook) Megdöbbenve és értetlenül állok a kormány legújabb „gazdaságvédelmi” intézkedése előtt – írja Facebook-bejegyzésében Békesi László közgazdász, egyetemi oktató, kétszeres pénzügyminiszter.

A döntés értelmében a kereskedelmi bankok a rájuk kirótt ágazati különadót – mintegy 55 ezer millió (!) forintot – leírhatják nyereségadójukból, ha azt sportszervezetek támogatására fordítják. (Ez a hírhedt TAO)

Azért, hogy egyértelmű legyen: a kereskedelmi bankokra kirótt különadót a kormány nem a válság miatt kieső költségvetési bevételek pótlására, vagy a megnövekedett állami kiadások fedezetére, nem is a csődbe jutó vállalatok, a munkájukat elvesztő, vagy nyomorgó emberek támogatására, hanem az egyébként is agyondotált sportszervezetek pazarló támogatására akarja fordítani.

Konkrétan: a válság miatt minden bizonnyal csökkenő TAO-befizetések kiegészítésére akarja fordítani a bankok nyereségadójának egy részét.

Magyarul a kormány fittyet hány sok szakértő közgazdász kritikájának és javaslatainak, elengedi füle mellett a munkáltatói és munkavállalói érdek-képviseleti szervek elégedetlenségét, követeléseit és folytatja őrült ámokfutását!

Ne legyen senkinek kétsége: a bankok mindent meg fognak tenni – jól felfogott profitérdekeik mellett –, hogy legalább annyi nyereséget érjenek el, amennyi fedezi ennek az 55 000 milliónak a nyereségadó-hányadát. Azaz: szolgáltatási díjaik alakításával, kamatpolitikájukkal – pl. a hitelmoratórium miatt meghosszabbodó törlesztési időre jutó kamatok növelésével – direkt módon is áthárítják ezt a terhet a lakosságra és a vállalatokra.

Közgazdászként és sportot szerető, azt elvi és érzelmi alapon egyaránt támogató emberként is mélyen fel vagyok háborodva, elítélem a tobzódó ostobaságot, cinizmust, hatalmi tébolyt!